Ken je 'chai'? Dit populair drankje vind je tegenwoordig in alle hippe koffiebars! Het is van oorsprong kruidige thee met melk uit Indië. Heerlijk hartverwarmend op koude dagen. Je kan chai gemakkelijk maken van oplospoeder, dat je in supermarkten en speciaalzaken vindt. Wij houden het meest van de originele versie, gemaakt met Assam thee, één van de populairste theesoorten in Indië, melk, suiker en kruiden en specerijen (masala) zoals gember, kardamom, kruidnagel en kaneel. We duiken in de geschiedenis van het drankje en maken zelf heerlijke masala chai!


De geschiedenis


In 1901 startte de 'Indian Tea Association' (Britse kolonisten die eigenaars waren van de theeplantages in Indië) een campagne om de consumptie van thee bij de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Indië te promoten. Tijdens het werk werd een dagelijkse theepauze voorzien. Het concept sloeg aan, en de Indiërs begonnen zelf kruidenmixen (masala) toe te voegen aan hun thee, om de bittere smaak van de thee te maskeren, en in Indië bestaat er ook een lange voorgeschiedenis van het kruiden van melkachtige drankjes. In de jaren '30 van de vorige eeuw begon de Association echter te verbieden om de kruidenmengeling toe te voegen, omdat er dan minder theeblaadjes zelf gebruikt werden, en dus hun winstmarges verkleinde. Masala chai drinken werd zo een vorm van stil verzet tegen de kolonisten. In 1947 werd Indië onafhankelijk, en masala chai werd bekroond tot het nationale drankje.

Zelf maken


Masala chai wordt gedronken bij het ontbijt, of als opkikker in de namiddag, meestal in de winter. Er is trouwens ook een verschil tussen 'masala chai' en 'chai latte', zoals wij het meestal drinken in de koffiebar. Bij masala chai wordt de thee gemaakt met melk, zodat de kruiden de melk infuseren. Bij chai latte wordt er op het einde van de bereiding opgeschuimde melk toegevoegd. Wij gaan voor de eerste optie, maar schuimen de geïnfuseerde melk nadien nog even op. Best of both worlds of zoiets? Benieuwd wat je van onze versie vindt:


Masala chai


Masala chai
We maken traditionele masala chai, het favoriete drankje van vele Indiërs. Kruidige thee met melk, suiker en specerijen. Overheerlijk op een koude dag! Bekijk recept

Op zoek naar nog meer hartverwarmde drankjes op een koude dag? Ontdek hier onze suggesties!



Krachtige gemberthee


Krachtige gemberthee
Deze krachtige gemberthee is ideaal als opkikkertje. Het is een straffe infusion van gember met sinaasappel en kardemom. Lekker verwarmend. Bekijk recept




Golden milk


Golden milk
Golden milk is een thee met heel veel kurkuma. Je kan de verse kurkuma vervangen door dubbel zoveel poeder. Deze thee zou de slaap bevorderen. Bekijk recept