De sneeuw in de Oostkantons is al lang gesmolten, maar toch is het skiseizoen nog volop aan de gang in de Alpen. En ik geef het toe: ik check dagelijks de sneeuwhoogtes daar, want vroeger baatte ik samen met mijn vriend een skichalet uit in de Italiaanse Alpen, in het pittoreske skidorp Sauze D’Oulx. Ons leven heeft ondertussen andere en nieuwe wendingen genomen, maar toch denk ik nog met heel veel nostalgie terug aan die mooie tijd in de bergen: de sneeuw en de zon, de prachtige zichten, het vele skiën en snowboarden, en uiteraard ook de lekkere stevige ski kost die we daar klaarmaakten.

Heerlijk klassieke ski kost: kaasfondue
Heerlijk klassieke ski kost: kaasfondue


In onze skichalet ontvingen we wekelijks een groep gasten, en we kookten dagelijks een viergangenmenu voor hen, uiteraard geïnspireerd op de lokale Italiaanse keuken. Stevige, hartverwarmende ski kost na een dagje knallen op de piste. Ik geef je graag enkele van onze toprecepten mee, misschien geeft het wel inspiratie voor als je zelf nog gaat wintersporten en ’s avonds een potje wil koken.

Antipasti per favore!


0-15g-Themas_2016_030166_

We verwelkomden onze gasten steevast met een indrukwekkend buffet aan Italiaanse hapjes, oftewel antipasti. Moeilijk hoeft dat niet te zijn, gewoon wat lokale fijne vleeswaren, lekkere kaasjes, gemarineerde olijven, en een eenvoudig hapje zoals tomaat-mozzarella prikkertjes. In een lokaal toeristenwinkeltje kan je vaak mooie houten planken vinden, dat presenteert erg mooi. Of gebruik enkele mooie, grote borden om alles te presenteren. Serveer met een glaasje prosecco om je skivakantie helemaal goed van start te laten gaan!

Tartiflette-taart, oftewel “taartiflette”


Lekkere taartiflette

De klassieke ski kost in de Franse alpen is tartiflette: een copieuze ovenschotel met aardappelen, ham en véél kaas. Lekker, maar zoals je wel kan vermoeden: loodzwaar op de maag. Daarom bedacht ik voor onze gasten een lichtere versie, in taartvorm: taartiflette. Een ideaal voorgerechtje!

De klassieke ski kost: kaasfondue


Als je op skivakantie bent, moet je uiteraard ook een keertje kaasfonduën. Je kan dat in een gezellige berghut gaan doen, maar evengoed op je eigen appartementje, want het is doodsimpel om te maken! Bovendien heb je niet per se een echt fonduestel nodig, je kan het ook in een gietijzeren pot klaarmaken, die blijft goed warm, en er eventueel een plateauverwarmer met theelichtje onder zetten.

Gnocchi met salieboter en pancetta


Gnocchi met salieboter en pancetta

Nog zo’n hartverwarmend typisch gerecht uit de Italiaanse alpen is gnocchi (spreek uit ‘njoki’). Overheerlijk in al zijn eenvoud met salieboter en krokant gebakken pancetta. Doe trouwens dit keer niet de moeite om gnocchi from scratch te maken: de voorgemaakte versie in de versafdeling van de supermarkt is echt prima en supersnel klaar.

Melanzane alla parmegiana


 

Melanzane alla parmigiana

Met dit gerecht maakten we onze vegetarische gasten zo gelukkig, dat we deze ski kost terstond voor iedereen op het menu zetten: melanzane alla parmegiana, oftewel auberginetorentjes met mozzarella, tomatensaus en parmezaanse kaas. Voor een luxueuze toets gebruikten we trouwens altijd buffelmozzarella, die was verrassend betaalbaar in de Italiaanse Alpen!

Wat is jouw favoriete kost als je gaat skiën?