In onze skichalet ontvingen we wekelijks een groep gasten, en we kookten dagelijks een viergangenmenu voor hen, uiteraard geïnspireerd op de lokale Italiaanse keuken. Stevige, hartverwarmende ski kost na een dagje knallen op de piste. Ik geef je graag enkele van onze toprecepten mee, misschien geeft het wel inspiratie voor als je zelf nog gaat wintersporten en ’s avonds een potje wil koken.
Antipasti per favore!
We verwelkomden onze gasten steevast met een indrukwekkend buffet aan Italiaanse hapjes, oftewel antipasti. Moeilijk hoeft dat niet te zijn, gewoon wat lokale fijne vleeswaren, lekkere kaasjes, gemarineerde olijven, en een eenvoudig hapje zoals tomaat-mozzarella prikkertjes. In een lokaal toeristenwinkeltje kan je vaak mooie houten planken vinden, dat presenteert erg mooi. Of gebruik enkele mooie, grote borden om alles te presenteren. Serveer met een glaasje prosecco om je skivakantie helemaal goed van start te laten gaan!
Tartiflette-taart, oftewel “taartiflette”
De klassieke ski kost in de Franse alpen is tartiflette: een copieuze ovenschotel met aardappelen, ham en véél kaas. Lekker, maar zoals je wel kan vermoeden: loodzwaar op de maag. Daarom bedacht ik voor onze gasten een lichtere versie, in taartvorm: taartiflette. Een ideaal voorgerechtje!
De klassieke ski kost: kaasfondue
Als je op skivakantie bent, moet je uiteraard ook een keertje kaasfonduën. Je kan dat in een gezellige berghut gaan doen, maar evengoed op je eigen appartementje, want het is doodsimpel om te maken! Bovendien heb je niet per se een echt fonduestel nodig, je kan het ook in een gietijzeren pot klaarmaken, die blijft goed warm, en er eventueel een plateauverwarmer met theelichtje onder zetten.
Gnocchi met salieboter en pancetta
Nog zo’n hartverwarmend typisch gerecht uit de Italiaanse alpen is gnocchi (spreek uit ‘njoki’). Overheerlijk in al zijn eenvoud met salieboter en krokant gebakken pancetta. Doe trouwens dit keer niet de moeite om gnocchi from scratch te maken: de voorgemaakte versie in de versafdeling van de supermarkt is echt prima en supersnel klaar.
Melanzane alla parmegiana
Met dit gerecht maakten we onze vegetarische gasten zo gelukkig, dat we deze ski kost terstond voor iedereen op het menu zetten: melanzane alla parmegiana, oftewel auberginetorentjes met mozzarella, tomatensaus en parmezaanse kaas. Voor een luxueuze toets gebruikten we trouwens altijd buffelmozzarella, die was verrassend betaalbaar in de Italiaanse Alpen!
Wat is jouw favoriete kost als je gaat skiën?