Halloween kennen we ondertussen allemaal. Maar heb je al van Día de los Muertos gehoord? Dat is de "Dag van de Doden", een prachtig en uitbundig feest dat wordt gevierd in Mexico en andere delen van Latijns-Amerika. Het is een tijd waarin families samenkomen om hun geliefde overledenen te herdenken en te eren.

De Betekenis


Día de los Muertos vindt plaats van 31 oktober tot 2 november. De Mexicanen geloven dat tijdens deze dagen de geesten van de overledenen terugkeren naar de aarde om de festiviteiten met hun familieleden te delen. Het is een viering van het leven, een eerbetoon aan de doden en een viering van de band tussen het heden en het verleden.

Altaren en Ofrendas


Een van de belangrijkste tradities tijdens Día de los Muertos is het opzetten van altaren, ook wel 'ofrendas' genoemd. Deze altaren zijn prachtig versierd met bloemen, kaarsen, foto's van de overledenen en hun favoriete etenswaren en drankjes. Het is een manier om de geesten van de overledenen te verwelkomen en hen te eren door hun favoriete gerechten te bereiden en te delen.

Pan de los Muertos
Pan de Muerto


Wat wordt er gegeten op Día de los Muertos?

  • Pan de Muerto: Dit is een zoet brood dat speciaal voor de gelegenheid wordt gebakken. Het brood is vaak versierd met botten en schedels van deeg en heeft wordt op smaak gebracht met anijs en oranjebloesemwater.

  • Calaveras de Azúcar: Deze suiker schedels zijn kleurrijk versierd en worden vaak gebruikt als decoratie op altaren. Ze zijn gemaakt van suiker, water en citroensap en worden met de hand beschilderd.

  • Atole: Atole is een warme, romige drank gemaakt van maïsmeel, melk, suiker en kruiden zoals kaneel. Het wordt vaak geserveerd met tamales, een ander traditioneel gerecht tijdens de feestdagen.

  • Tamales: Tamales zijn gevulde deegpakketjes, gemaakt van maïsmeel en gevuld met vlees, groenten, chilipepers of zoete vullingen zoals chocolade en fruit. Ze worden gestoomd in maïsbladeren en zijn een favoriet tijdens dit festival.


Aperoplank


Día de los Muertos aperoplank
Día de los Muertos aperoplank


Niet geheel traditioneel, maar wel leuk om te maken: een heerlijke aperoplank geïnspireerd op Día de los Muertos. Ga creatief aan de slag met flatbread, fruit, groenten, vlees en bloemen en maak een prachtige plank om te serveren bij het aperitief. Graaien toegestaan!