Wij hebben Allerheiligen en Allerzielen, in Mexico hebben ze de “Dag van de doden” (El Día de los Muertos). Enige andere gelijkenis is echter ver te zoeken. Voor ons is het een eerder ingetogen dag, in Mexico trekken ze alle registers open en wordt er feest gevierd. De zielen van de overledenen keren dan terug en om ze te verwelkomen, wordt er eten geofferd op altaars of op de graven die vaak worden versierd met goudsbloemen. Koekjes of snoep in de vorm van doodshoofden, zoete pompoen, typische Mexicaanse chocolademelk, tamales, … en El Pan de Los Muertos.

Mexicaans pan de los muertos
Mexicaans pan de los muertos


El pan de los muertos, is een zoet brood in een heel typische vorm, dat enkel in deze periode wordt gemaakt. Over de herkomst en de vorm van het brood bestaan er verschillende meningen, maar iedereen is het er over eens dat het niet mag ontbreken bij de feestelijkheden.

Wil jij dit brood ook eens maken? Dan vertel ik hier hoe je dat moet doen.

Ingrediënten



  • 30 g ongezoute boter

  • 30 ml melk

  • 30 ml water

  • 195 g bloem

  • 3/4 tl instant gist

  • 1/4 tl zout

  • 25 g kristalsuiker

  • 1 ei

  • 1 tl zeste van appelsien


Om te garneren



  • losgeklopt ei

  • 1 el kristalsuiker

  • 1,5 el appelsiensap

  • 1 tl appelsien zeste


Bereidingswijze



  1. Verwarm de melk samen met de boter in een pannetje tot de boter is gesmolten. Voeg van het vuur het water toe. Meng 65 gr bloem in een kom samen met de gist, het zout en de suiker. Doe hierbij het mengsel van de melk/boter en water. Doe nu ook de zeste erbij. Voeg nu beetje bij beetje de rest van de bloem erbij en kneed tot je een glad deeg bekomt dat niet meer kleeft.



  1. Nu laat je het voor de eerste keer rijzen: doe het deeg in een ingevette kom, en dek de kom af. Laat het 1 tot 2 uur rusten tot het in volume is verdubbeld.



  1. Als het voldoende is gerezen, moet je het deeg verdelen in 1/3de en 2/3de. Van het grootste deel maak je een bol. Het kleinste deel verdeel je opnieuw in 3 gelijke delen. Van 1 deel maak je een klein bolletje. Van de overige 2 maak je lange strengen, die gaan straks over het brood. Laat alles opnieuw rusten tot het opnieuw is verdubbeld in volume.



  1. Nu ga je het brood samenstellen: bestrijk de grote bol met losgeklopt ei en leg de lange strengen hierover. Bestrijk deze ook met het ei. Leg nu het kleine bolletje hier bovenop. Bestrijk dit ook nog met ei. Verwarm de oven op 180°C en bak het brood 25 minuten.



  1. Afwerking: verwarm intussen het appelsiensap met de suiker en de zeste. Als het brood uit de oven komt, strijk je het in met de appelsiensiroop. Laat afkoelen en strooi er nog suiker over naar smaak.