Waar jullie deze dagen zin in hebben? Pastinaaksoep, als we de zoekopdrachten op onze website bekijken. Jullie vragen, wij draaien (of liever: mixen) nieuwe soepjes! Pastinaaksoep is inderdaad heerlijk in winterse maanden. Tegenwoordig zijn pastinaken het hele jaar door te verkrijgen, maar de volkswijsheid zegt dat de wortel beter smaakt als het gevroren heeft. Ideaal in de winter dus!

Je kan pastinaken koken, roosteren, frituren en natuurlijk ook soep van maken. Pastinaak heeft een zoete, aardse smaak en combineert lekker met aardappelen, bloemkool, witte vis, kip maar ook verrassende 'tegenpolen' zoals anijs, erwten, spek, waterkers en zelfs banaan! Weetje: tijdens de 2de Wereldoorlog waren er geen bananen in Engeland, en werden pastinaken gebruikt als vervangmiddel in desserts. Ook leuk om te proberen: pastinaak doet het goed in cake, denk maar aan het succes van wortelcake.

Maar terug naar de soep nu. Het is altijd goed om een goed basisrecept te hebben voor soep, van eender welke groente. De klassieke Franse keuken dicteert om een gesnipperde ui en het wit van prei samen te stoven in wat boter en dan je groente naar keuze toe te voegen, in dit geval dus pastinaak. Laat nog een 5-tal minuten stoven en schenk er dan bouillon bij. Voor een portie voor 4 personen, reken je ongeveer 1 liter bouillon (en 500 gr groenten). Je kan eventueel ook nog 1 ongekookte aardappel toevoegen, voor de binding. Maar in het geval van pastinaaksoep is dat niet nodig, omdat de pastinaak zelf genoeg zetmeel bevat om voor binding te zorgen. Breng aan de kook, voeg peper, zout en eventueel een bouquet garni toe en laat 20 minuten pruttelen. Mix de soep fijn (haal uiteraard eerst het bouquet garni uit de soep!) en zeef eventueel voor een hele gladde, monochrome soep (maar het hoeft dus niet per sé). Voor een klassieke velouté roer je na het zeven ook nog room, een eierdooier en boter door de soep, maar dat hoeft in het geval van de reeds volle smaak van pastinaak ook niet echt. Al is een wolkje room altijd lekker!

Wil je soep 'feestelijk' presenteren? Zorg dan voor toppings! Vers gehakte kruiden, dat wolkje room, iets crunchy zoals noten, krokant spek of hartige granola (check ons recept onderaan het artikel), garnaaltjes, een garnituur op basis van de 'hoofdgroente' van de soep (chips, gestoofde blokjes, het wortelgroen,...) of (kruiden)olie. Het maakt je soep allemaal boeiender en smakelijker!

We inspireren je graag nog met 5 verrassende pastinaaksoep recepten!


Pastinaaksoep


Pastinaaksoep
Maak eens een heerlijk soepje van de herfsttopper pastinaak! Lekker met een wolkje room en een goede stevige volkorenboterham erbij. Heerlijk om je aan op te warmen! Bekijk recept



Pastinaaksoep met appel


Pastinaaksoep met appel
Soep met pastinaak is heerlijk om in de herfst en winter op tafel te zetten. Door er appel aan toe te voegen, krijgt de soep een frisse en feestelijke touch. Bekijk recept



Pastinaaksoepje met crumble van Italiaanse ham en tuinkers


Pastinaaksoepje met crumble van Italiaanse ham en tuinkers
Een eenvoudig soepje, elegant afgewerkt, is de ideale starter voor een feestelijke maaltijd. Je kan de soep en garnituren op voorhand klaarmaken en je hoeft ze maar op te warmen net voor het serveren. We geven je ook nog een leuk ideetje mee voor de afwerking! Bekijk recept



Pastinaak-bloemkoolsoep met kippenballetjes


Pastinaak-bloemkoolsoep met kippenballetjes
Op zoek naar een heerlijk herfstig soepje? Maak eens deze verrassende pastinaak-bloemkoolsoep met lekkere kipballetjes. Het hele gezin zal smullen! Bekijk recept

 

Pastinaaksoep met pastinaakkrokantjes en hartige granola


Pastinaaksoep met pastinaakkrokantjes en hartige granolaEen pastinaaksoepje, maar dan origineel geserveerd? Pimp je soep met krokant gefrituurde pastinaakschillen en een zalige hartige granola. Zo maak je jouw soep heerlijk feestelijk en verrassend! Bekijk recept