Pastinaaksoep met pastinaakkrokantjes en hartige granola

45 MIN
4 personen
Pastinaaksoep met pastinaakkrokantjes en hartige granola

Een pastinaaksoepje, maar dan origineel geserveerd? Pimp je soep met krokant gefrituurde pastinaakschillen en een zalige hartige granola. Zo maak je jouw soep heerlijk feestelijk en verrassend!

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 stengel prei
  • 500 gr pastinaak
  • 1 liter kippenbouillon (of gebruik een kippenbouillonblokje)
  • 100 ml room
  • 10 gr krulpeterselie
  • 100 gr havervlokken
  • 50 gr gemengde zaden (sesamzaad, pompoenpitten, lijnzaad,...)
  • 50 gr notenmengeling (cashewnoten, amandelen, hazelnoten, pecannoten,...)
  • 1 kl venkelzaad
  • 1 kl Italiaanse kruiden
  • 1 el honing
  • zwarte peper en zout
  • 2 el geraspte parmezaan
  • olie

BEREIDING

  1. Snij de ui fijn. Snij het groen weg van de prei en snij in ringen. Verhit olie in een kookpot en voeg de ui en prei toe. Stoof 5 minuten.
  2. Was 1 pastinaak en dep goed droog. Schil de pastinaak en hou de schillen apart. Schil de rest van de pastinaken. Snij de geschilde pastinaken in blokjes en voeg toe aan de ui en prei. Laat nog 5 minuten stoven.
  3. Schenk er de bouillon (of 1 liter water + bouillonblokje) bij. Kruid met peper en zout. Breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen.
  4. Maak ondertussen de hartige granola. Hak de noten grof. Verhit 2 el olie in een grote antikleefpan. Voeg de havervlokken, zadenmix, grofgehakte noten, het venkelzaad, de Italiaanse kruiden en de honing toe. Meng goed en schep regelmatig om. Laat 10-15 minuten roosteren, tot de havervlokken beginnen te verkleuren. Zet het vuur uit en voeg de parmezaan toe en kruid met peper en zout. Schep nog 1 keer om en laat even afkoelen.
  5. Frituur ondertussen ook de pastinaakschillen. Verhit een bodempje olie in een steelpan met dikke bodem. Frituur telkens enkele reepjes pastinaakschil tesamen. Let op, ze verkleuren snel. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Kruid met zout.
  6. Mix de pastinaaksoep. Roer er vlak voor het serveren de room door. Hak de peterselie fijn.
  7. Serveer de soep met de fijngehakte peterselie, wat (olijf)olie, de hartige granola en de gefrituurde pastinaakschilletjes.
  8. TIP: de rest van de hartige granola kan je perfect bewaren in een luchtdichte bokaal en gebruiken om salades, soepen en andere gerechten mee af te werken. Of ook heerlijk als krokant aperohapje!