Toscaanse bonensoep

80 MIN
6 personen
Toscaanse bonensoep

Italianen houden ook van stevige winterkost! Dat bewijst deze Toscaanse bonensoep met nog tal van andere wintergroenten. Lepelt heerlijk weg op een koude avond.

Ingrediënten

  • 1 varkensham
  • 100 g spekblokjes
  • 250 g witte bonen, geweekt
  • 2 wortelen, in blokjes
  • 400 g savooikool, in repen
  • 1 prei, in ringen
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geplet
  • 1 l vleesbouillon
  • 1 el olijfolie
  • 1 takje tijm
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Leg de geweekte bonen in een pan met de tijm. Laat 45 minuten gaar koken en schuim regelmatig af.
  2. Bak ondertussen het spek krokant aan in een pan. Schep uit de pan en zet even opzij.
  3. Fruit in een grote pot de ui glazig in een eetlepel olijfolie. Doe er de knoflook, de wortelen, de prei en de selderij bij en bak een minuutje.
  4. Blus de groenten met de vleesbouillon. Voeg de varkensham en de gebakken spekblokjes toe en laat 30 minuten afgedekt koken. Voeg de savooikool toe en kook opnieuw 20 minuten.
  5. Doe de helft van de bonen bij de soep. Vis het takje tijm eruit. Pureer de andere helft van de bonen met het kookvocht.
  6. Neem het hammetje uit de pan. Haal het vlees van het been en snijd in reepjes. Doe het vlees opnieuw in de soep en voeg de puree van bonen toe. Kruid af met peper en zout en laat nog 10 minuten doorwarmen.
  7. Verdeel de soep over de borden en serveer goed heet.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 314.58 kcal
Koolhydraten 15.06 g
waarvan suikers 6.61 g
Vet 21.61 g
waarvan verzadigd 7.48 g
Proteïnen 12.98 g
Vezels 9.36 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin