OK, wij hier bij 15 gram zijn best wel ‘foodies’. We houden ervan om nieuwe smaken te ontdekken, te werken met nieuwe technieken en culinair een stapje in de wereld te zetten. Dat is zo. Maar eerlijk? Als we zelf koken grijpen we héél vaak terug naar de goede oude echte Belgische klassiekers. Waarom? Gewoon omdat we er zo’n zin in hebben natuurlijk! Een lekkere puree met  gegratineerde bloemkool in bechamelsaus en een chipolata. Of een steak bearnaise met frietjes.  Mmm…  Wat moet dat nog meer zijn? Ontdek Belgisch culinair patrimonium in deze 8 recepten. Puur comfort food van eigen bodem om van te watertanden!

We grijpen de gelegenheid ook even om een welgemeende shout out te doen naar Frans Bresiers uit Hoboken, geboren in 1777. Als hoofd van de Brusselse Plantentuin slaagde hij er als eerste in om cichorei te ‘forceren’. Dat wil zeggen: de cichoreiwortel laten kiemen in een donkere vochtige warme ruimte. Zo ontstond een knapperig wit kropje dat we nu kennen als witloof.  Geniet vandaag van de Belgische klassieker witloof in de oven, dankzij meneer Bresiers!

Witloofrolletjes met ham en kaas

Witloofrolletjes met ham en kaas
Een echte ode aan de Belgische keuken: witloofrolletjes met ham en kaas! Heerlijk comfort food uit de oven, zalig! Dit gerecht kan je deze week bestellen met de 15gram Foodbox

Steak bearnaise en witloofslaatje

Steak bearnaise en witloofslaatje
Een echte klassieker, steak friet met daarbij bearnaisesaus en een zalig witloofslaatje mét een geheim ingrediënt... peer! En ook dit toppertje kan je deze week bij de 15gram Foodbox bestellen!

Waterzooi met kip en peterselieaardappelen

Waterzooi met kip en peterselieaardappelen
Waterzooi was het favoriete gerecht van Karel V! Het is een lekker stoofpotje met kip, prei, selder en wortel in een overheerlijk roomsausje. Zin in? Bestel dit gerecht deze week bij de 15gram Foodbox

Savooistoemp met varkenslapje en uiensaus

Savooistoemp met varkenslapje en uiensaus
Een heerlijk bordje nostalgie met een heerlijke savooistoemp, een gebakken varkenslapje en uiensaus met mosterd. Wij noemen het comfort food, voor onze grootmoeders dagelijkse kost. Smaken zal het sowieso! Bekijk recept

Hutsepot met skrei

Hutsepot met skrei
Hutsepot is een typisch gerecht uit de Vlaamse keuken! Een stevige lekkere stoofpot waarbij wintergroenten, skrei en aardappelen samen in één kookpot gaan, yum! Bekijk recept

Luikse balletjes met geroosterde aardappelen en boontjes

Luikse balletjes met geroosterde aardappelen en boontjes
Een klassieker van over de taalgrens: Luikse gehaktballetjes in een heerlijke saus met Luikse siroop. Daarbij komen gestoofde sperzieboontjes met sjalot en geroosterde aardappelen. Een eenvoudige combinatie die o zo lekker smaakt! Bekijk recept

Bloemkoolgratin met chipolata en puree

Bloemkoolgratin met chipolata en puree
Bloemkoolgratin wie lust dat nu niet? Lekkere bechamelsaus over de gekookte bloemkoolroosjes en bestrooien met gemalen emmentaler. De rest van het werk wordt door jouw oven gedaan. Zodat jij ondertussen de puree kan maken en de chipolataworsten kan bakken. Smullen maar! Bekijk recept

Blinde vinken met wortelpuree

Blinde vinken met wortelpuree
De lekkerste blinde vinken maak je zelf met gehakt en kalfslapjes. Daarbij komt een lekker romige wortelpuree en een heerlijk vlees-biersausje. Bekijk recept