Hete bliksem is in feite een oud Nederlands gerecht. Kinderen zijn er dol op, want de appels maken het lekker zoet. De wortel, die verstoppen we mee in de puree.
Ingrediënten
500 gr bloemige aardappelen
500 gr wortelen
½ gele ui
300 gr varken-kalfsgehakt
50 gr panko
50 gr geraspte kaas
½ potje appelmoes
boter
scheutje melk
snuifje nootmuskaat
zwarte peper en zout
Bestel deze producten online
BEREIDING
Snijd de aardappelen in stukken van 3 cm en de wortel in stukken van 1 cm (schillen hoeft niet). Zet net onder water met een flinke snuif zout en kook in 15-20 min. gaar.
Verwarm de oven voor op 200°C met de grillstand aan.
Snipper de ui fijn. Verhit een scheutje olie in een pan op middelhoog vuur en stoof de ui. Voeg na 2 min. ook het gehakt toe, zet het vuur hoger en bak rul door het met een vork of spatel in stukken te prakken.
Giet de aardappelen en wortel af. Stamp, samen met een scheutje melk tot een smeuïge puree. Kruid met de nootmuskaat, zout en zwarte peper.
Schik het gehakt in een ovenschaal, gevolgd door een laagje appelmoes. Schep de puree erbovenop en werk af met een mix van panko en kaas (zie tip). Schuif 10-15 min. in de oven voor een krokant korstje. Smakelijk!
TIP: Nog een appel in huis? Snijd er een paar mooie ringen van en leg op de kaas net voor alles onder de grill gaat. Zo ziet jouw ovenschotel er eens anders uit.