Hete bliksem is in feite een oud Nederlands gerecht. Kinderen zijn er dol op, want de appels maken het lekker zoet. De wortel, die verstoppen we mee in de puree. Perfect krachtvoer op kille dagen.
Ingrediënten
500 gr bloemige aardappelen
500 gr wortelen
2 rode appels
1 el vloeibare honing
½ gele ui
300 gr varkens-kalfsgehakt
50 gr panko
50 gr geraspte kaas
olie
boter
snuifje kaneelpoeder
scheutje melk
snuifje nootmuskaat
zwarte peper
zout
Bestel deze producten online
BEREIDING
Snijd de aardappelen in stukken van 3 cm en de wortel in stukken van 1 cm (schillen hoeft niet). Zet net onder water met een flinke snuif zout en kook in 15-20 min. gaar.
Schil de appel en snijd in blokjes van 1-2 cm. Smelt een klontje boter in een steelpannetje en stoof de appel 2 min. aan op middelhoog vuur. Kruid met honing, zout en (optioneel) een snuifje kaneel. Voeg een scheut water toe en laat nog 5-7 min. pruttelen op zacht vuur. Plet met een vork of stamper tot moes.
Verwarm de oven voor op 200°C met de grillstand aan.
Snipper de ui fijn. Verhit een scheutje olie in een pan op middelhoog vuur en stoof de ui. Voeg na 2 min. ook het gehakt toe, zet het vuur hoger en bak rul door het met een vork of spatel in stukken te prakken.
Giet de aardappelen en wortel af. Stamp, samen met een scheutje melk tot een smeuïge puree. Kruid met de nootmuskaat, zout en zwarte peper.
Schik het gehakt in een ovenschaal, gevolgd door een laagje appelmoes. Schep de puree erbovenop en werk af met een mix van panko en geraspte kaas. Schuif 10-15 min. in de oven voor een krokant korstje. Smakelijk!
TIP: Snijd van een stuk appel een paar mooie ringen, bewaar deze en leg ze op de kaas net voor alles onder de grill gaat. Zo ziet jouw ovenschotel er eens anders uit.
Laat ons weten wat je ervan vindt via