Een coup de foudre. Zo kun je mijn eerste kennismaking met Vietnam het best omschrijven. Het gebeurde ergens in Hanoi, in één van de kleine straatjes van het oude stadsgedeelte. Het was amper zes uur in de ochtend. Mannen en vrouwen zaten Pho Bo te eten op kleine plastic stoeltjes. Ze slurpten en klaterden met hun stokjes en vooral: ze zwegen geen minuut. De warme vochtigheid overviel ons. En de vermoeidheid van de voorbije nachtvlucht liet zich voelen. Maar we hadden honger. En alhoewel soep niet meteen het eerste is waar wij ’s ochtends naar verlangen, lieten we ons verleiden door de vriendelijke wenken van de vrouw des huizes.

Tien minuten later zaten we mee te slurpen met de Vietnamezen. De Pho Bo smaakte heerlijk. De groenten waren kraakvers, het vlees super zacht, de kruiden tongstrelend. Ook de dagen nadien is het traditionele kommetje Pho ons altijd blijven verbazen. En zelfs nu de Vietnamreis al lange tijd achter ons ligt, kunnen we bij het aanbreken van de herfst en de winter hevig verlangen naar een portie gezonde Vietnamese bouillon. Het heerlijke aan reizen naar verre landen zijn de culinaire herinneringen die je voor altijd meedraagt. Pho is en blijft voor altijd Vietnam in een kommetje.

Pho bo

In traditioneel Vietnam is Pho een ontbijtgerecht. Voordat boeren ‘s ochtends vroeg het land opgaan of vissers de zee optrekken, doen ze zich te goed aan de weldaden van een kom verse Pho. Uiteraard bestaan er verschillende varianten. Zo is er de Pho Bo, met rundvleesbouillon, en de Pho Ga, met kippenbouillon. De beste Pho wordt gewoon op straat gegeten. Soms zelfs letterlijk. Vietnamese vrouwen dragen een bamboestok over hun schouders met aan de uiteinden twee manden. Langs de ene kant verse kruiden, kommen en lepels. Aan de andere kant een vuurtje om bouillon op te koken. Het is trouwens ook daaraan dat de Pho zijn naam te danken heeft: In de tijd van de kolonisatie wezen de Fransen naar de vrouwen met die rare constructie over hun schouder en riepen ‘Feu, feu…, vuur, vuur’. De Vietnamezen namen die benaming over en noemden hun bouillonsoep Pho (fonetisch uitgesproken als feu).

Wij hoeven de Pho uiteraard niet als ontbijt te serveren. Een kommetje bouillon als lunch of als niet te versmaden aansterker in tijden van verkoudheden en minder weerstand is altijd welkom. Hou alleen volgende mantra’s in gedachten:

  1. Eet pho met stokjes. Waarom? Omdat het de bedoeling is om eerst de noedels op te eten.
  2. Breng het kommetje pho met de stokjes naar je mond toe en niet omgekeerd.
  3. Wees niet bang om te slurpen! Pho vrààgt om geslurpt te worden.
  4. Geniet ervan! Pho zet al je smaakpapillen open!

Ingrediënten voor de Pho Bo

Voor de bouillon

  • 800 g runderschenkel
  • 1 ui, gepeld
  • 1 sjalot
  • 3 el vissaus
  • 50 g verse gember
  • 3 zwarte kardemompeulen
  • 6 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 kl rietsuiker
  • 3 kl zeezout

Voor de soep

  • 100 g rundvlees, in dunne plakjes
  • 300 g rijstnoedels
  • 1 ui, in ringen
  • 4 stengels lente-ui, in julienne
  • 6 stengels koriander
  • 1 handvol Aziatische basilicum

Vind het volledige recept voor de Pho Bo hier.

 

Uit liefde voor Vietnam: koken en reizen met Quyên

De Vietnamese keuken is eerlijk, puur en altijd vers. Nu we met z'n allen in de ban zijn van gezonde voeding en een gezonde levensstijl kan de Vietnamese keuken een grote bron van inspiratie zijn. Dit kookboek neemt je mee op een smaakroute door Vietnam. Tien steden van noord naar zuid. Ontelbare smaken. Culinaire hoogtepunten, doorspekt met persoonlijke anekdotes. Het leert je niet alleen de Vietnamese keuken kennen, maar ook de culturele aspecten van dit prachtige land en de boeiende persoonlijkheid van Quyên. Ontdek 'Uit liefde voor Vietnam: koken en reizen met Quyên' in onze webshop.