Penang Noedels (Char Kuey Teow)

20 MIN
4 personen
Penang Noedels (Char Kuey Teow)

Een authentiek om Penang noedels (char kuey teow) te maken, zoals je het kan proeven aan de straatstalletjes in streetfood paradijs Georgetown in Maleisië.

Ingrediënten

  • 12 scampi's, gepeld
  • 450 g kokkels
  • 450 g rijstnoedels, platte, geweekt in water
  • 2 worsten, droge, chinese
  • 100 g sojascheuten
  • 1 bosje bieslook, chinese
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el suiker
  • 2 eieren
  • Voor de chilipasta

  • 15 g gedroogde chilipepers
  • 3 sjalotten, fijngehakt
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 snufje zout
  • Voor de saus

  • 2 el sojasaus
  • 1½ el sojasaus, donkere
  • 1 el suiker
  • ½ kl vissaus
  • ½ kl zout
  • ¼ kl peper

BEREIDING

  1. Doe de scampi's in een kom met koud water, met daarbij enkele ijsblokjes en 2 eetlepels suiker. Meng goed en laat een half uur weken. Laat ook de gedroogde chili's een half uur weken in water (in een andere kom).
  2. Zet een pot met een bodempje water op het vuur en voeg de kokkels toe als het water kookt. Zet een deksel op de pot en laat 3 minuten stomen, totdat de kokkels open komen. Haal het kokkelvlees uit de schelpen.
  3. Pers de teentjes knoflook. Snij het Chinese bieslook in stukjes van 3 centimeter. Haal het velletje van de gedroogde worstjes en snij in schuine plakjes.
  4. Meng alle ingrediënten voor de saus onder mekaar.
  5. Doe alle ingrediënten voor de chilipasta in een foodprocessor, en maal tot een pasta.
  6. Verhit 1 eetlepel arachideolie in een wok, en bak de chilipasta kort aan, tot het sterk begint te geuren. Schep uit de wok en kuis die even uit met keukenpapier.
  7. Laat de wok heel heet worden, en doe er opnieuw 1 eetlepel arachideolie in. Voeg de helft van de look, 6 scampi's en de helft van de worstjes toe en roerbak. Voeg de helft van de sojascheuten toe. Laat kort meebakken en voeg dan de helft van de noedels toe.
  8. Bak opnieuw kort aan en voeg dan 2 1/2 eetlepels saus toe en roer heel goed. Duw met je spatel de noedels opzij en breek een ei in het midden. Roerbak het ei en schep dan onder de noedels.
  9. Voeg 1/2 eetlepel van de chilipasta toe (dat mag meer zijn als je het graag heel pikant hebt) en de helft van de kokkels. Roerbak kort en voeg helemaal op het einde de Chinese bieslook toe. Schep uit de pan en begin opnieuw voor een tweede portie met de rest van de ingrediënten.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 873.2 kcal
Koolhydraten 117.78 g
waarvan suikers 19.13 g
Vet 20.87 g
waarvan verzadigd 5.48 g
Proteïnen 50.89 g
Vezels 3.79 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin