Risotto al limone

30 MIN
2 personen
Risotto al limone

Een heerlijk pure risotto, volgens de regels van de kunst, afgewerkt met een vleugje citroenzeste en -sap. Puur en eenvoudig, zoals de Italianen het graag hebben. Eventueel ook lekker met een stukje vis of gerookte zalm erbij. Wist je dat risotto altijd (enkel!) met een vork gegeten wordt?

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 125 gr risottorijst
  • 100 ml witte wijn, of witte vermouth
  • 400 ml bouillon, kip of groenten
  • 1 citroen, biologisch
  • 75 gr Parmezaan
  • olijfolie
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snij de sjalot fijn en pers de knoflook.
  2. Verhit wat olijfolie in een kookpot en stoof de fijngehakte sjalot en knoflook zachtjes voor 7-9 minuten.
  3. Verhoog het vuur en voeg de risottorijst bij de ui. Laat 1 minuut bakken en voeg dan de witte wijn toe. Schep regelmatig om tot de wijn helemaal verdampt is.
  4. Verlaag het vuur opnieuw en voeg een soeplepel van de (kippen)bouillon toe. Roer goed en voeg een volgende soeplepel bouillon toe als bijna al het vocht verdampt is. Blijf dit herhalen tot alle bouillon opgenomen is, dit duurt ongeveer 20 minuten. Blijf heel regelmatig roeren. Kruid goed met peper en zout.
  5. Rasp de Parmezaan. Rasp de zeste van de citroen. Haal de risotto van het vuur en strooi de Parmezaan erover. Zet het deksel op de pot en laat 1 min. rusten. Roer 3/4de van de citroenzeste en naar smaak wat citroensap door de risotto. Serveer met de rest van de citroenzeste en een straaltje olijfolie erover.