Pinsa met aubergine en tomaten (pinsa con melanzane e pomodoro)

300 MIN
8 personen
Pinsa met aubergine en tomaten (pinsa con melanzane e pomodoro)

Heb je al eens zelf pinsa gemaakt? Het is geen pizza of focaccia, maar een lokaal deegwaar van Rome. We kregen een heerlijk recept van Belinda MacDonald van het Italiaanse restaurant La Cucina Antica uit Oostduinkerke. Het komt uit het kookboek 'Belinda's Italiaans bakboek', aanrader. De pinsa met aubergine en tomaten staat rechts op de foto.

Ingrediënten

  • 1 kg sterke 00-bloem, 300w, proteïnegehalte 13%
  • 3 gr instant droge gist
  • 700 gr koud water, liefst uit de koelkast
  • 20 gr zout
  • 50 gr extra vierge olijfolie + extra
  • semolina
  • 100 gr tomatensaus (voor pizza)
  • 1 aubergine
  • 2 San Marzano-tomaten
  • 50 gr stracciatella di bufala
  • verse basilicumblaadjes
  • 100 gr Parmezaanse kaas
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Doe de bloem in een kom en verdeel er de droge gist over. Gebruik een lange lepel om de gist door de bloem te roeren. Voeg al het water beetje bij beetje toe. Wacht telkens tot het water volledig is opgenomen alvorens nieuw water bij te voegen. Voeg het zout en de olijfolie toe en verdeel het voorzichtig door het deeg. Je deeg ziet er heel papperig uit, dat hoort zo! Vet een nieuwe schone kom in met een fijn laagje olijfolie, plaats je pinsadeeg erin, dek af met een lichtjes natte handdoek en laat het deeg 30 minuten rusten.
  2. Bebloem een plat werkoppervlak, giet je pinsadeeg erop en versterk het door het herhaaldelijk over zichzelf te vouwen, vanuit de twee tegenovergestelde zijden naar binnen, zowel van links en rechts als van boven en beneden. Doe dit een drietal minuten. Bedek je handen indien nodig met bloem of water tegen het kleven, maar voeg geen bloem rechtstreeks toe aan je deeg. Wil je nog gemakkelijker vouwen, dan is het gebruik van een deegkrabber handig.
  3. Na 3 minuten vouwen laat je het deeg 30 minuten rusten, dan herhaal je het vouwen gedurende opnieuw 3 minuten. Na het nog eens 30 minuten te laten rusten, vouw je je deeg voor een derde en laatste keer gedurende 3 minuten.
  4. Neem een derde grote, schone kom en vet ook deze in met een fijn laagje olijfolie. Plaats je deeg in de kom en dek af met plasticfolie. Plaats de kom voor 24 uur in de koelkast. Na 24 uur haal je je deeg uit de koelkast. Je deeg zou intussen verdubbeld moeten zijn qua grootte.
  5. Bestrooi een schoon werkblad met bloem. Leg je deeg erop en wacht 10 minuten. Neem een scherp mes of deegkrabber en verdeel je deeg voorzichtig in vier stukjes. Vorm er deegballen van en laat ze 2 uur rusten op kamertemperatuur.
  6. Na 2 uur is het deeg eindelijk klaar om gestretcht te worden. Net zoals bij pizza gebruiken we semola. We strooien de semola op een hoopje op onze werktafel en plaatsen er een deegbal op. Gebruik nu je handpalmen om het deeg nog wat uit te strekken in alle richtingen tot een dikte van ongeveer 2 centimeter.
  7. Ons pinsadeeg is bijna klaar. Neem een bakplaat en vet ruim in met olijfolie. Plaats je uitgerekte deegstuk in de bakplaat en sprenkel er nog wat olijfolie over. Gebruik de palmen van je handen om het deeg te verdelen over de bakplaat tot een dikte van ongeveer 1 centimeter.
  8. Smeer de tomatensaus op de pinsa, maar hierbij hoef je geen randje vrij te laten zoals bij een pizza. Bak de pinsa in een voorverwarmde oven gedurende 10 minuten op 240 °C. Snij ondertussen de aubergine en tomaten in fijne plakjes.
  9. Haal de pinsa uit de oven en verdeel er de plakjes aubergine en San Marzano-tomaten over. Besprenkel met wat olijfolie en kruid af met zwarte peper en zout. Plaats de pinsa terug in de oven en bak nog 5 minuten verder of tot de toppings gekookt zijn. Haal de pinsa uit de oven.
  10. Wil je het vegan houden, werk dan af met wat olijfolie en zeezout. Vegetarisch? Dan verdeel je er de stracciatella di bufala, Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes over. Serveer warm. Smakelijk!