Zelf mayonaise maken klinkt misschien als een uitdaging. Nochtans is het helemaal niet zo moeilijk. Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig en met de juiste tips & tricks maak je iedere keer weer de perfecte mayonaise. Bovenal is het veel lekkerder, en wat veel mensen niet weten: minder vettig dan mayonaise uit een potje.

Mayonaise ingrediënten

Aan de slag


Ingrediënten (voor +- 250 ml mayonaise)


 • 2 eidooiers

 • 1 tl azijn

 • 1 tl mosterd

 • 200 ml arachideolie of zonnebloemolie

 • Peper en zout


Bereiding

 1. Klop de eidooiers los met een garde. Voeg de azijn en de mosterd toe en meng goed.

 2. Giet er beetje bij beetje de arachideolie of de zonnebloemolie bij. Klop ondertussen goed door en zorg dat de eidooiers de olie telkens volledig hebben opgenomen vooraleer je extra olie toevoegt. Klopt tot je een smeuïge dikke mayonaise krijgt.

 3. Breng op smaak met peper en zout.


Tips & Tricks 1. Wanneer je alleen mayonaise klopt, is het vaak moeilijk om met je ene hand de olie toe te voegen en met de andere hand te kloppen zonder dat je kom aan het dansen gaat. Neem daarom een keukenhanddoek en rol deze op tot een rolletje. Draai de rol rond de kom zodat de kom als het ware in een nestje zit. De kom zal nu mooi blijven staan terwijl je klopt.

 2. Zorg ervoor dat je de olie langzaam en beetje bij beetje toevoegt terwijl je snel klopt. Anders gaat de mayonaise schiften.

 3. Geschifte mayonaise kan je nog redden en hoef je niet weg te gooien. Neem een schone kom en doe hierin een klein beetje olie en wat ijskoud water. Klop goed los. Voeg hier druppelsgewijs de geschifte mayonaise aan toe en het zal opnieuw binden.

 4. Gebruik een neutrale olie zoals arachideolie of zonnebloemolie. Wil je een mediterrane toets? Vervang dan de helft van de olie door olijfolie. Mayonaise met 100% olijfolie proeft vaak te sterk.

 5. Mayonaise kan je ook maken met een staafmixer. Neem hiervoor een hoge beker waar je mixer net in past. Hiervoor kan je het hele ei gebruiken en voeg je best nog een eetlepel lauw water toe.

 6. Mayonaise uit een potje in België moet bij wet verplicht minstens 80% vet bevatten, als je zelf je mayonaise maakt, kan je helemaal zelf beslissen hoeveel olie je erbij doet. Voor een nog lichtere versie kan je op het einde ook nog yoghurt toevoegen.


Eigen mayonaise maken


Mayonaise als basis


Mayonaise vormt de basis voor verschillende koude sauzen. Voeg extra mosterd toe voor een snelle mosselsaus of maak je eigen tartaarsaus door wat fijngehakte sjalotjes, augurken, kappertjes, dragon, bieslook en peterselie aan de mayonaise toe te voegen. Experimenteer en laat je fantasie de vrije loop!