Als ik aan herfst denk, denk ik aan kastanjes. Heerlijke gepofte kastanjes. Mischien komt het door de kerstklassieker “Chestnnuts roasting on an open fire” of aan de herinnering van een herfstwandeling door Parijs met mijn bommake waar je op elke hoek van de straat ‘marrons’ kon kopen, maar ik krijg elke keer een warm gevoel als ik denk aan van die heerlijke gepofte kastanjes.

Kastanjesoep
Kastanjesoep


In de Vlaamse keuken worden kastanjes meestal gegeten bij wild: als vulling, verwerkt in een saus of als bijgerecht. In de Italiaanse keuken maken ze er veel zoete gerechten mee en ook rijke soepen zoals een minestrone maar dan met kikkererwten en kastanjes. Of natuurlijk gepoft.

Ik maak af en toe gepofte kastanjes voor de kinderen als snack na een middagje buiten spelen. Gewoon uit de oven, even laten afkoelen en pellen. Toen ik vorige keer kastanjes over had heb ik die verwerkt tot kastanjepuree. Yummie.

In principe kook je kastanjes om er puree van te maken, maar het is veel handiger als je ze eerst poft omdat je ze dan makkelijker kan pellen. Kook ze daarna verder tot ze gaar zijn en voeg eventueel kruiden of suiker toe.

Met deze puree kan je heerlijke desserts maken: cakes, taarten en zelfs ijsjes. Je hoeft het echter niet zo ver te zoeken want versgemaakte kastanjepuree smaakt ook heerlijk op een pannenkoek of als topping op een potje yoghurt of bij een kom nicecream. Of gewoon over een toast gesmeerd.

Ik vind het zonde om versgemaakte kastanjepuree in soepen of gebak te gebruiken, daarvoor kan je beter een potje kastanjes of kastanjepuree kopen. Dit kan je ondertussen bij de meeste supermarkten vinden. Hiermee kan je bijvoorbeeld een aardappelpuree wat extra punch geven of een lekkere soep maken maar ook deze overheerlijke chocomousse.

Chocolademousse met kastanje
Chocolademousse met kastanje