Heerlijk Japans street food: okonomiyaki. In het Japans betekent okonomi "wat je wilt" of "naar wens", en yaki betekent "gegrild" of "gebakken". Kortom, een restjesomelet dus, maar noem 'm vooral bij zijn originele naam, je zal er indruk mee maken bij je tafelgasten!

In Japan vind je verschillende lokale versies van de omelet: In Osaka worden alle ingrediënten gemixt en samen gebakken. De Hiroshima-stijl daarentegen, wordt gekenmerkt door een gelaagde aanpak, waarbij ingrediënten zoals kool, noodles (vaak yakisoba of udon), en ei duidelijk gescheiden worden tijdens het bakken.

We geven je enkele tips mee hoe je zelf okonomiyaki maakt! Er zijn best wat bijzondere ingrediënten uit de Aziatische supermarkt nodig, maar je kan ze ook gemakkelijk vervangen of weglaten.

Beslag: begin met een basis van bloem, dashi (Japanse bouillon) en eieren. Voeg naar smaak groenten toe, zoals (rode) kool, geraspte wortel, prei, courgettespaghetti,... Gekookte noedels kunnen ook!

Baktechniek: gebruik een teppanyaki grill of een grote, goed ingevette antikleefpan om je okonomiyaki te bakken. Zorg ervoor dat je het op middelhoog vuur bakt tot het goudbruin en krokant aan de buitenkant is, terwijl je het maar één keer omdraait om te voorkomen dat het uit elkaar valt. Hiervoor gebruik je best een bord of snijplank.

Toppings: Werk je omelet af met 'okonimayaki-saus', een zoet-hartige saus die extra umami toevoegt, heerlijk! Ook weer beschikbaar in de Japanse supermarkt, maar je kan 'm ook makkelijk zelf maken door 3 el suiker, 4 el oestersaus, 8 el ketchup en 7 el Worcestershire sauce in een kommetje te mengen, tot de suiker is opgelost. Verder kan je ook nog afwerken met mayonaise, reepjes nori, sesamzaad en katsuobushi (gedroogde bonitovlokken). Leuk om weten: de bonitovlokken 'dansen' echt bovenop je pannenkoek, door het temperatuursverschil, leuk om te zien! Deze combinatie van smaken en texturen maakt het gerecht compleet.

Geduld: Geef je okonomiyaki de tijd om langzaam te koken. Een te hoge hitte kan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog rauw is. Geduld zorgt voor de perfecte garing en textuur.

Zelf aan de slag! We geven je verschillende recepten mee, de ene al wat toegankelijker als de andere. Deze week kan je trouwens ook een okonomiyaki bij Foodbag bestellen!Okonomiyaki met rode kool en spek


Okonomiyaki met rode kool en spek
Je kan heel wat verschillende groenten in okonomiyaki kwijt, wij gingen ditmaal voor rode kool! Werk af met katsuobushi, dat zijn Japanse tonijnvlokken, optioneel maar wel heel lekker. Bekijk receptOkonomiyaki van Chinese kool met champignons en mierikswortelmayo


Okonomiyaki van Chinese kool met champignons en mierikswortelmayo
We maken een populaire hartige Japanse pannenkoek op basis van geraspte kool, bloem en eieren. De twee sausjes die 'm vergezellen geven lekker veel diepgang en pit. Bekijk receptOkonomiyaki met spek en wortelsalade


Okonomiyaki met spek en wortelsalade
In deze versie doen we prei en spek bij, lekker! Daarbij maken we een frisse wortelsalade en een origineel sausje. Bekijk recept