Het ontbijt zou eigenlijk de belangrijkste maaltijd van de dag moeten zijn. Zelden is dat echter zo. En als we dan ontbijten, is het meestal een smoothie, overnight oaks, zelfgemaakte granola met yoghurt en fruit … als het maar gezond is.

Een heerlijk vaderdagontbijt
Een heerlijk vaderdagontbijt


Nu eet ik dat meestal ook als ontbijt, en vind het zelfs super lekker. Maar in het weekend en zeker op een speciale dag als Vaderdag mag het eens afwijken van het normale.

Niet overal in de wereld is het ontbijt trouwens het zelfde. Dat kan gaan van Amerikaanse pancakes tot Spaanse churros of een Franse croissant. En af en toe mag het al eens wat meer zijn.

Dit ontbijt is wellicht eerder een brunch. Het is gebaseerd op het “English breakfast” en shakshuka en dat voor de allerliefste papa van de hele wereld.

Vaderdagontbijt


Wat heb je nodig?

  • 2 eieren

  • 50 g chorizo, in stukjes

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 1 blik witte bonen

  • 1 sjalot, fijngehakt

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1/2 kl gerookt paprikapoeder

  • 1/4 kl gemalen komijn

  • 1/4 kl cayennepeper

  • 1 el tomatenpuree of ketchup

  • 1 el olijfolie

  • peper en zout

  • gehakte peterselie


Wat moet je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit intussen de olijfolie op een matig vuur en voeg de sjalot en knoflook toe tot ze glazig zijn.

  2. Voeg het blik tomaten, de bonen, chorizo, paprika, komijn, cayennepeper en tomatenconcentraat toe. Laat 8 minuutjes zachtjes sudderen. Voeg indien nodig nog wat peper en zout toe.

  3. Doe het bonenmengsel in 2 ovenschoteltjes, maak een kuiltje in het midden en doe er een ei in.

  4. Zet in de oven en bak ongeveer 8-12 minuten. Hou de eitjes in het oog tot ze gaar zijn.

  5. Werk af met gehakte peterselie en serveer met een lekker stuk brood.