Het is zomer en alle ramen in onze buurt staan open. De geuren die uit deze ramen naar buiten komen geven je het gevoel alsof je ergens in een zuiderse wereldstad vertoeft. Heerlijk vind ik dit. Mijn herinneringen worden vooral getriggerd wanneer ik een West-Afrikaans huishouden passeer. De mengeling van geuren van Thiouraye, een West-Afrikaanse wierook en de pruttelende stoofpotjes, brengen mee steeds terug naar Senegal.

Op mijn achttiende ben ik twee weken naar Dakar getrokken, we verbleven daar in een Via Via reiscafé te Yoff, een dorpje aan de rand van deze drukke grootstad. Een echte aanrader, het wordt uitgebaat door Belgen maar je bent echt wel één met het dorpsleven. Zo trouwde één van de koks en werden we uitgenodigd op dit grote dorpsfeest, een heel vrolijke en uitbundige gebeurtenis.

Vanuit het reiscafé trokken we erop uit om de omgeving te verkennen. Zo zijn we naar het prachtige “Lac Rose” geweest, een meer dat een babyroze kleur heeft door het hoge zoutgehalte, de lichtbreking en de aanwezigheid van bepaalde macrobacteriën. De bewoners uit de naburige dorpjes doen er aan zoutwinning, er is dus een naarstige bedrijvigheid op en rond het meer. Als blanke “toubab” werden we daar natuurlijk direct omringd door belangstelling, voor ik het goed en wel wist kreeg ik een baby op de rug gebonden en maakte we een tochtje in één van de gammele kleurrijke roeibootjes.

Dakar heeft een blijvende indruk op me achter gelaten, het is een stoffige, geurige, drukke maar heel hartelijke warme stad. Overal werd je uitgenodigd om te eten, samen met de handen uit een groot bord. Voor mij hadden ze steeds een lepel klaar, maar goed ook, de sausen zijn daar zo pikant dat een ongetrainde hand er anders nog wel een tijdje van kan nagenieten.

 

Kip yassa met okra
Kip yassa met okra


De Senegalese keuken bestaat uit vele kruidige stoofpotjes en eenpansgerechten zoals Tiep, een soort risotto van gebroken rijst. Deze wordt gemaakt met vis (bou dien) of met vlees (bou yap). Yassa is dan weer een stoofpot van vooral ajuinen, citroen en verschillende groenten zoals paprika, wortel en tomaten. Bij de yassa serveren ze meestal kip, maar er zijn ook versies met vis en rund.

Zoals overal heeft ieder gezin en mama haar eigen recept voor deze West-Afrikaanse klassiekes. Ze zijn stuk voor stuk super pikant en ze gebruiken allemaal “maggi smaakverfijner” uit het flesje. Ik deel met jullie het recept voor Yassa met okra’s, zoals mijn Senegalese ex het me leerde maken. Deze versie is niet echt pikant, je kan altijd nadien zelf nog chilipepers of -poeder toevoegen.

Ingredienten:


Voor 4 personen

  • 8 kippendijen

  • 2 citroenen

  • 1 kg ui, in halve maantjes gesneden

  • 300 gr okra’s, in schijfjes

  • 4 teentjes knoflook

  • 2 el maggi smaakverfijner

  • 2 laurierbladen

  • 125 ml olijfolie

  • chilipoeder

  • grof zeezout

  • 1 el ghee of arachideolie

  • 1 kl graanmosterd

  • 1 handje bladpeterselie


Bereiding:



  1. Maak de marinade voor de kip: Pers 2 teentjes knoflook, 1 ½ citroen en voeg deze samen met de olijfolie en een goede snuif zout en chilipoeder in een grote kom. Meng alles goed door elkaar. Voeg de kip toe en laat minimum 30 minuten marineren.

  2. Snipper de 2 overige teentjes knoflook fijn.

  3. Laat de ghee smelten in stevige kookpot. Voeg de ajuinen, de look en een snuifje zout toe en laat rustig fruiten.

  4. Wanneer de ajuinen glazig zijn, voeg de mosterd, 1 eetlepel citroensap, een goeie snuif chilipoeder en de laurierbladen toe. Roer alles goed door elkaar.

  5. Voeg na 5 min de okra’s en 2 el maggi smaakverfijner toe. Roer alles goed door elkaar. Zet het vuur laag en laat nu alles goed fruiten tot de ajuinen bijna gekarameliseerd zijn en de okra’s hun typische slijmerige substantie hebben. Dit duurt ongeveer 20 min.

  6. Nu gaan we de kip bakken. Dit kan je doen op een grillpan, op de barbecue of in een gewone zware pan. Ik gebruik een grillpan.

  7. Laat de grillpan heet worden. Haal de kip uit de marinade, bestrooi ze nog met wat extra zout en chilipoeder en bak op de grill tot ze gaar zijn.

  8. Proef van de yassa en kruid indien nodig bij met chilipoeder en zout.

  9. Leg de kip boven op de yassa, strooi er de bladpeterselie over en laat 5 minuten rusten met het deksel erop.

  10. Serveer met witte rijst en wat chiliolie. Ik gebruik basmatirijst, maar origineel wordt het gegeten met gebroken witte rijst.


Bon appétit!