Ik geef jullie 2 van mijn favoriete oliereceptjes:
1. Geroosterde lookolie
Dit receptje voor lookolie is voor de echte looklover. Het heeft een diepe intense smaak van geroosterde look. Het is echt eenvoudig te maken, je hebt alleen wat tijd nodig. We proberen alles uit een product te halen, bij dit recept krijg je dan ook twee producten voor de prijs van één: de lookolie en een heerlijke pasta van geroosterde look die je ook kunt gebruiken om je sauzen en dips op smaak te brengen.
Ingrediënten:
- 1l olijfolie (geen extra vierge)
- 9 stevige hele lookbollen
- 4 takjes verse tijm
- 2 takje verse rozemarijn
Materiaal:
- oven
- ovenschotel
- (punt)zeef
- 1 trechter en kleine (bol) zeef
- 1 maatbeker van 1l
- 2 propere glazen flessen van 500 ml
- 2 oliekurken (optioneel)
- 1 proper glazenpotje met deksel
- foodprocessor of mixer
Bereiding van de lookolie:
- Zet de oven aan en verwarm hem voor op 150°C.
- Neem de lookbollen en snij er de punten van af, zorg wel dat je zo goed als alle teentjes mee hebt.
- Plaats de lookbollen met de besneden kant naar beneden in de ovenschaal. Leg er de kruiden bij en overgiet met de olijfolie. Zet de ovenschaal in de oven en laat alles een vijftigtal minuten pruttelen. Ga af en toe eens kijken. Worden de kruiden bruin, haal ze er dan uit.
- Zet na 40 minuten je propere flessen, glazen pot en deksels 10 minuten in de oven. Op deze manier worden ze gesteriliseerd en kan je olie iets langer bewaren.
- Zet de oven uit en laat de olie 15 minuten afkoelen voor je de schaal eruit haalt.
- Plaats de zeef op de maatbeker, haal de lookbollen en kruiden uit de olie en laat ze uitlekken in de zeef. Je zult zien dat er echt nog veel olie afdrupt.
- Haal de flessen uit de oven, plaats de trechter met het kleine zeefje en giet voorzichtig de olie in de flessen.
- Sluit goed af en laat verder afkoelen.
Deze olie kan je ongeveer een maand bewaren.
Bereiding van de lookpasta:
- Neem de lookbollen en duw er de lookteentjes uit. Doe dit boven de zeef, je zult zien dat er nog veel olie uit komt.
- Mix de teentjes met de resterende olie fijn in foodprocessor en stop deze in het glazenpotje.
- Deze pasta bewaart een tweetal weken in de koelkast.
2. Smokey chiliolie
Nu heb je 2 flessen lookolie, je kan er één van weggeven of je gebruikt het als basis voor een pittige chiliolie. Onze favoriet bestaat uit een mengeling van 1/3 gerookte chipolte chilipeper die eerder mild pikant is en 2/3 van de zeer pittige kleine birdeye chilipepers. Het resultaat is een echte diepe smokey chiliolie. Maar experimenteer gerust met verschillende soorten pepers, dat maakt het juist zo prettig.
Ingrediënten:
- Mengeling hele gedroogde chilipepers (genoeg om minimum ¼ van de fles te vullen).
- +/- 400 ml lookolie (of gewone olijfolie)
Materiaal:
- 1 trechter en kleine (bol) zeef
- 1 propere gesteriliseerde glazen fles van 500 ml
- 1 oliekurk (optioneel)
Bereiding van de chiliolie:
- Vul minstens ¼ van de gesteriliseerde fles met de chilipepers. Het kan zijn dat je sommige pepers toch moet versnijden, gebruik dan best handschoenen.
- Komt de lookolie recht uit de oven, dan kan je deze direct gebruiken.
- Is de olie reeds koud, warm deze dan eerst op in een sauspan. Zorg er voor dat het niet begint te roken, anders zal de chili verbranden. Is de olie toch te warm, leng dan aan met koude olie of laat even rusten.
- Plaats de trechter met het zeefje op de fles en giet er voorzichtig de warme lookolie in. De chilipepers zullen lichtjes bruisen, let er op dat ze niet zwart worden.
- Sluit de fles goed al en laat minstens 72 uur rusten.
Deze olie kan je ongeveer een maand bewaren.