De lente, ik ben waarschijnlijk niet erg origineel als ik zeg dat ik dit seizoen heerlijk vind? De tuin komt terug tot leven, de dagen worden langer én warmer. Het terras wordt weer zomerklaar gemaakt. De tuinmeubelen opgepoetst. Heerlijk. Het vooruitzicht op mooie zomeravonden van lang aperitieven en natafelen.

En wat staat er bij ons vaak op tafel bij het aperitieven of na het eten? Juist: gemarineerde olijven en feta! Super easy om te maken en de smaak is zoveel lekkerder wanneer je dit zelf doet.

1. Gemarineerde olijven

gemarineerde olijven

Kies harde olijven mét pit. Pitloze olijven worden sneller wak. Maak gerust een mix van zwarte en groene olijven.

Ingrediënten:

  • 150 g olijven
  • 3 teentjes look in plakjes
  • 1/2 citroen, in stukjes
  • 1 citroen, geperst
  • 10 ml goede olijfolie
  • 1 el korianderzaad, gekneusd
  • verse koriander
  • 1 blaadje laurier
  • een glazen pot zoals een confituurpot

Hoe maak je het:

  1. Meng de olijfolie met het citroensap, de look en het korianderzaad.
  2. Leg op de bodem van je pot een paar stukjes citroen en dan een laagje olijven, leg er wat blaadjes koriander op en lepel er wat van je oliemengsel over tot het bijna onder staat.
  3. Voeg je laurierblad toe.
  4. Leg opnieuw wat stukjes citroen, olijven en koriander, en lepel er weer je mengsel over.
  5. Ga zo verder tot je pot vol is. Indien je olijven niet allemaal onder staan giet je er nog wat olijfolie bij.
    Laat minstens 3 uur marineren, maar ze zijn het lekkerste wanneer ze al een dagje hebben staan marineren. Ze blijven in de koelkast een maandje goed maar ik denk dat ze lang voor de maand om is al op zullen zijn.

2. Gemarineerde feta

gemarineerde feta

Ingrediënten:

  • 200 g feta
  • verse kruiden: salie, rozemarijn, tijm en dille. Grof gehakt
  • olijfolie
  • roze gekneusde peperbolletjes
  • glazen pot zoals een weckpot of confituurpot

Hoe maak je het:

  1. Snij je feta in dobbelstenen
    Leg een laagje fetablokjes in je pot, bestrooi met wat gehakte kruiden en roze peperbolletjes.
  2. Leg er feta boven en opnieuw kruiden, enz.
  3. Giet er olijfolie bij tot de kaas onder staat.