Bij 15gram houden we van eenvoudige maar lekkere gerechten die je gemakkelijk kan klaarmaken. Met veel recepten, waarbij zeker iedereen zijn gading kan vinden. Dát is de filosofie die we hanteren bij het ontwikkelen van de recepten en het samenstellen van onze 15gram Foodbox. 100% stressvrij koken! Tijdens de feestdagen trekken we die gedachtengang voort en helpen we je graag met het samenstellen van je feestmenu.

stressvrijekerst_menu2

Dit zijn onze 10 tips, met garantie op een heerlijk en vooral stressvrij kerstdiner. Zodat jij als gastvrouw of –heer ook met volle teugen kan meegenieten.

 1. Ontdek onze 3 stressvrije kerstmenu’s. Telkens met een hapje, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Je kan zoveel mogelijk op voorhand klaarmaken en we begeleiden je stap voor stap van voorbereiding tot het uiteindelijk dresseren van de borden. Uiteraard kan je gerechten in het menu onderling gaan wisselen, naar jouw smaak en die van je gasten!

  Ontdek onze 3 menu's voor een stressvrije Kerst
  Ontdek onze 3 menu's voor een stressvrije Kerst

 2. Maak het niet te moeilijk. Je hoeft je gasten niet te overdonderen met moeilijke, ingewikkelde gerechten met heel veel verschillende bereidingen op het bord. Maak iets klaar dat jij goed kan klaarmaken. Het is tenslotte het samen genieten van een lekkere maaltijd met vrienden en familie dat het belangrijkste is.

 3. Maak zoveel mogelijk op voorhand. Dan heb jij meer tijd om met je gasten door te brengen in plaats van in de keuken.

 4. Doe op tijd je boodschappen. De twee dagen vóór Kerst is het razend druk in de winkels. Dat zorgt voor veel tijdsverlies en stress. Bij heel wat supermarkten kan je tegenwoordig online je boodschappen doen en laten leveren of in de winkel aan een aparte kassa ophalen.

 5. Verdeel het werk. Vraag aan je gasten om elk 1 gang of bijvoorbeeld een hapje mee te brengen. Je kan samen op voorhand een thema kiezen, zodat de gerechten wat bij elkaar passen. Of delegeer tijdens het feest. Maak bijvoorbeeld iemand verantwoordelijk voor de drankjes, het aanvullen van broodjes, enz...

 6. Beperk het aantal gangen. Vroeger was het ‘in’ om heel veel verschillende menugangen te voorzien, tegenwoordig mag het (gelukkig!) wat eenvoudiger. Enkele hapjes, een soep of voorgerecht, een hoofdgerecht en dessert zijn méér dan genoeg.

 7. Je hoeft niet alles zelf te maken. Steek je liefde en tijd in een ‘piece de résistance’ en koop bijgerechten, kroketten, etc. in de winkel of bij de traiteur. Een taart of ijsbûche van een goede bakker of ijsbereider is prima als dessert.

 8. Steek niet te veel tijd in het dresseren van borden. ‘Sharing plates’ zijn nog steeds zeer populair. Zet alles op tafel en laat je gasten zichzelf bedienen.

 9. Dek je tafel ruim op voorhand. ’s Ochtends, voor je begint te koken, of zelfs de avond op voorhand. Dan is dat ook weeral een zorg minder. Zet eerst de ‘essentials’ (borden, bestek, glazen, servietten) op tafel, en voeg dan de decoratie toe. Versiering uit de kerstboom (of zelfs: takken van de kerstboom) kan ook dienen als tafeldecoratie.

 10. Zorg dat je keuken opgeruimd is, als je gasten toekomen. Vaatwas en aanrecht leeg. Zo heb je veel ruimte voor de laatste afwerkingen en kunnen vuile borden meteen in de vaatwas.


stressvrijekerst_menu3

Hopelijk hebben we zo wat mee bijgedragen aan een stressvrije Kerst en Eindejaarsfeesten! Check zeker ook eens onze 3 stressvrije kerstmenu’s en geniet met volle teugen van de feesten!

Veel succes,
Het 15gram-team