Tomatensoep met balletjes

50 MIN
8 borden
Tomatensoep met balletjes

Een favoriet van groot en klein: tomatensoep met balletjes. Het lekkerste als je verse tomaten gebruikt, en lekker gehakt. Werk af met een wolkje room.

Ingrediënten

  • 300 g gemengd gehakt
  • 1 kg tomaat, in kwartjes
  • 100 g witte selder, in grote stukken
  • 2 uien, in ringen
  • 1 teentje knoflook, grof gesneden
  • 100 g tomatenpuree
  • 40 g bloem
  • 2 el paneermeel
  • 1 ei
  • 1½ l groentebouillon
  • 1½ l vleesbouillon
  • 1 el room
  • 1 el olijfolie
  • 40 g boter
  • 4 takjes tijm
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 snufje cayennepeper
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Stoof de ui met de selder en de tomaten aan in de boter voor 5 minuten. Roer regelmatig om. Voeg de knoflook toe en laat verder aanstoven.
  2. Maak een kruidentuiltje van de tijm, de rozemarijn en de laurierblaadjes. Hang dit mee in de pot en draai het vuur op een lager pitje. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed om.
  3. Schenk de groentebouillon bij de groenten. Roer goed en laat de soep 20 minuutjes sudderen.
  4. Meng ondertussen het gehakt met het ei in een ruime kom. Strooi er beetje bij beetje het paneermeel bij. Rol kleine balletjes met de handen en haal ze even door de bloem. Breng de vleesbouillon aan de kook. Kook de balletjes 3 minuten gaar en laat ze dan even uitlekken. Bak dan de balletjes aan in een eetlepel olijfolie tot zich een goudbruin korstje vormt.
  5. Verwijder het kruidentuiltje. Pureer de soep met een staafmixer en zeef ze fijn. Doe de soep in een andere pot en breng opnieuw aan de kook. Doe er de gehaktballetjes bij en breng op smaak met de cayennepeper, peper en zout.
  6. Verdeel de soep over borden. Werk af met een scheutje room en serveer goed heet.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 267.64 kcal
Koolhydraten 15.05 g
waarvan suikers 3.51 g
Vet 17.77 g
waarvan verzadigd 7.84 g
Proteïnen 12.53 g
Vezels 3.1 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin