Aha. Eens een klassieker uit de Provence: ratatouille! Deze heerlijke groentestoofschotel smaakt nog beter als je hem even laat trekken. Maar geen paniek, we begrijpen het wel als je niet kan wachten om te proeven.
Ingrediënten
1 ui
1 teentje knoflook
½ courgette
½ aubergine
175 gr gele en rode kerstomaten
400 gr tomatenpulp (passata)
125 gr witte rijst
2 varkenslapjes
olijfolie
boter
1 blaadje gedroogde laurier
1 el Provençaalse kruiden
zwarte peper
zout
Bestel deze producten online
BEREIDING
Hak de ui en knoflook fijn. Snijd de courgette en aubergine in blokjes van max. 1 cm.
Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot op middelhoog vuur en stoof daarin de ui en knoflook glazig gedurende 2-3 min. Voeg de blokjes aubergine en courgette toe en bak gedurende 5 min. mooi bruin. Voeg vervolgens de kerstomaten toe en stoof nog 5 min. Giet er dan de tomatenpulp samen met een scheutje water bij. Kruid met de laurier, Provençaalse kruiden, zout en zwarte peper. Draai het vuur lager en laat de groenten met het deksel op de pot nog zo'n 20 min. sudderen.
Breng de rijst aan de kook in 200 ml water per persoon. Laat zo'n 15 min. zachtjes koken tot de rijst beetgaar is en giet af.
Smelt een klontje boter in een braadpan. Kruid het varkenslapje met zout en zwarte peper en bak het zo'n 2-3 min. aan beide zijdes, dan is het mooi rosé. Heb je het vlees liever wat meer doorbakken? Laat het dan een minuutje langer in de pan.
Serveer het varkenslapje met de rijst en de ratatouille (zie tip). Smakelijk!
TIP: Nog een restje ratatouille over? Hij is de dag erna ook lekker als koude lunch, met een stukje brood erbij.