Noedels met krokante tempeh, zoete aardappel en pindasaus

35 MIN
2 personen
Noedels met krokante tempeh, zoete aardappel en pindasaus

We gaan aan de slag met tempeh. Dat is een plantaardige vleesvervanger op basis van gekookte sojabonen. Tempeh heeft op zich niet heel veel smaak, maar vooral een lekkere beet. Daarom voegen we er een smaakvolle pindasaus aan toe.

Ingrediënten

  • 200 gr tempeh
  • 1 stengel lente-ui
  • 20 gr verse gember
  • 70 gr tomatenpuree
  • 150 gr uodonnoedels
  • 200 gr zoete aardappel
  • 1 andijvie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el pindakaas
  • 3 el sojasaus
  • olie
  • 1 el suiker
  • 1 el balsamicoazijn
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verkruimel de tempeh. Verhit een flinke scheut olie in een (wok)pan en roerbak de tempeh in 4-5 min. krokant op hoog vuur. Schep de tempeh uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  2. Versnipper de lente-ui, houd groen en wit gescheiden. Rasp de gember tot je ongeveer 1 kl per persoon hebt. Verhit de pan opnieuw (eventueel met nog wat olie) en schep er het wit van de lente-ui en de gember in. Voeg er de tomatenpuree, de helft van de suiker, zout en zwarte peper aan toe (zie tip). Laat 2 min. stoven op middelhoog vuur, tot de aroma's vrijkomen. Roer er dan de tempeh onder en giet er eventueel een scheutje water bij. Laat nog 2 min. bakken en schep alles uit de pan.
  3. Breng een pot lichtgezouten water aan de kook voor de noedels. Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking en giet af, maar houd een kopje van het kookvocht apart.
  4. Snijd de zoete aardappel in blokjes van 2-3 cm (schillen hoeft niet). Verhit een scheutje olie in de (wok)pan en schep er de zoete aardappel in. Laat 3-4 min. stoven op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de andijvie in repen van 2-3 cm. Voeg dan toe aan de pan en laat zo'n 5-6 min. slinken. Kruid af met zout en zwarte peper.
  5. Saus: pers ondertussen de knoflook en meng met de pindakaas, sojasaus, de rest van de suiker, de balsamicoazijn, zout en zwarte peper. Leng aan met het kookvocht water tot je een gladde saus krijgt. De pindakaas zal eerst indikken, maar blijf roeren en aanlengen met het kookvocht tot de saus vloeibaar wordt.
  6. Schep eerst de saus in een kom, schep er dan de noedels en gestoofde groenten bij en werk af met de tempeh en het groen van de lente-ui. Smakelijk!
  7. TIP: Wil je je tempeh iets pittiger? Voeg dan wat chilivlokken toe aan de pan met tomatenpuree.