Mediteraanse tarte tatin met venkel, kerstomaatjes en olijven

30 MIN
2 personen
Mediteraanse tarte tatin met venkel, kerstomaatjes en olijven

Tomaten zijn één van onze favoriete groeten en ze zijn nu volop in het seizoen. Ze komen helemaal tot hun recht in deze tarte tatin. Ideaal als lunch, avondmaal, brunch of zelfs om mee te nemen op een zomerse picknick.

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • 400 gr. kerstomaatjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rol bladerdeeg
  • 50 gr. kalamata of andere zwarte olijven
  • ½ groene appel
  • 50 gr. rucola
  • olijfolie
  • 1 klontje boter
  • scheutje witte wijnazijn
  • zout en zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Hak de venkel zo fijn mogelijk en halveer de kerstomaatjes. Snijd de olijven doormidden.
  2. Pers de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie samen met de boter in een pan en fruit de knoflook 3 min. op zacht vuur. Voeg de suiker, het balsamicoazijn en de helft van de fijngehakte venkel toe. Laat 3 min. sudderen op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de tomaatjes en de olie van het bijgeleverde zakje toe en laat 3 min. sudderen op middelhoog vuur. Kruid met de tijm, zout en zwarte peper.
  3. Schep de groentemengeling in een taartvorm (ook de saus, die bevat veel smaak!). Verdeel de olijven erover. Schik het bladerdeeg erover en duw het deeg goed aan langs de rand in de vorm. Maak een gaatje in het midden van het deeg zodat de stoom eruit kan. Zet de taart 15-20 min. in de oven, tot het deeg krokant en goudbruin is (zie tip).
  4. Maak intussen de salade: snijd de appel in julienne (schillen hoeft niet). Breng de appel, rucola en de rest van de venkel op smaak met de witte wijnazijn, olijfolie, zout en zwarte peper.
  5. Haal de tarte tatin uit de oven en laat 5 min. afkoelen. Ga met een mes langs de randen om het deeg wat los te maken. Zet een groot bord ondersteboven op de taartvorm en draai de vorm samen met het bord voorzichtig om, zodat de tarte tatin uit de vorm op het bord valt.
  6. Je kan het bladerdeeg ook gewoon over de pan plaatsen. Zorg dan wel dat je een ovenvaste pan gebruikt.