Gepofte zoete aardappel met spek, cheddar en tomatensalsa

45 MIN
2 personen
Gepofte zoete aardappel met spek, cheddar en tomatensalsa

Pure verwennerij en toch koolhydraatarm! Een lekkere gepofte zoete aardappel met krokant gebakken spekblokjes, paprika en ui, met ook nog een frisse kerstomatensalsa en cheddar die erover smelt bij. Een dikke knipoog naar de Mexicaanse keuken.

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 sjalot
  • 200 g kerstomaten
  • 2 jalapeñopepers
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 kl Mexicaanse kruidenmix
  • 40 g cheddarkaas
  • 1 kl olijfolie
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 kl wittewijnazijn
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de zoete aardappelen en prik ze rondom diep in met een vork. Schik ze in een ovenschaal en zet 35-40 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze gaar zijn.
  2. Snij de sjalot fijn. Snij de kerstomaten in kwartjes. Verwijder de zaadjes uit de jalapeñopepers en snij in fijne blokjes. Meng de sjalot met de kerstomaten en jalapeño. Voeg de extra vierge olijfolie, de wittewijnazijn, peper en zout toe en meng. Dit is de tomatensalsa. Zet even opzij.
  3. Verhit een antikleefpan zonder vetstof, voeg de gerookte spekblokjes toe en bak 5 minuten. Snij ondertussen de ui fijn en de paprika in fijne blokjes. Schep de spekblokjes uit de pan en hou even apart. Bak de ui en paprikablokjes 5 minuten in het vet van het spek. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Voeg de Mexicaanse kruidenmix en de spekblokjes terug toe. Roer om en laat nog 2 minuten bakken.
  4. Snij de zoete aardapppelen open in de lengte en schep er de gebakken spekblokjes met ui en paprika op. Werk af met de tomatensalsa en cheddarkaas.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 557.5 kcal
Koolhydraten 26.74 g
waarvan suikers 11.99 g
Vet 35.17 g
waarvan verzadigd 24.08 g
Proteïnen 18.25 g
Vezels 8.21 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin