Broodje banh mi met tofu, rijst, groentjes en srirachasaus

40 MIN
2 personen
Broodje banh mi met tofu, rijst, groentjes en srirachasaus

Dit is niet zomaar 'een broodje'. Een bahn mi is een Vietnamese versie van een baguette, boordevol smaak. Denk aan: gember, sriracha, limoen, lente-ui enz. Begin je al te watertanden? Wij anders wel!

Ingrediënten

  • 200 gr gerookte tofu
  • 125 gr volkoren rijst
  • ½ limoen
  • ½ potje (soja)yoghurt
  • sriracha (naar smaak)
  • 20 gr verse gember
  • 2 el sojasaus
  • 150 gr gesneden witte kool
  • 1 wortel
  • 1 mini komkommer
  • 1 stengel lente-ui
  • 1 stokbrood
  • olie
  • ½ el bruine suiker
  • ½ el witte wijnazijn
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de tofu uitlekken. Wikkel vervolgens in keukenpapier en druk al het vocht eruit.
  2. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  3. Srirachasaus: spoel de limoen en boen goed schoon. Rasp de schil en pers de limoen. Meng de yoghurt met de srirachasaus (zie tip) (houd een kl apart voor de saus in stap 4) en de helft van het limoensap en de -zeste.
  4. Saus: rasp de gember tot je ongeveer 0,5 kl per persoon hebt. Meng de gember, 1 kl srirachasaus, sojasaus, bruine suiker, de rest van het limoensap en de witte wijnazijn. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper. Giet de saus bij de rijst en meng goed.
  5. Verhit een scheutje olie in een wokpan op hoog vuur, laat de pan goed heet worden. Roerbak de witte kool 2-3 min. en schep bij de rijst. Kruid met zout en zwarte peper.
  6. Rasp de wortel fijn (schillen hoeft niet). Snijd de komkommer in fijne repen. Hak de lente-ui fijn.
  7. Rooster het stokbrood zo’n 5 min. in de oven.
  8. Snijd de tofu in dunne plakjes, verhit opnieuw een scheutje olie in de wokpan van de kool en bak de tofu aan beide kanten in 5-8 min. krokant en goudbruin.
  9. Snijd het stokbrood in de lengte open, maar snijd het niet volledig door. Smeer op beide helften een laagje srirachasaus en vul met de tofu, wortel, komkommer en lente-ui. Halveer het stokbrood, reken een half stokbrood per persoon.
  10. Serveer de banh mi met de rijst en witte kool. Smakelijk!
  11. TIP: Voeg de sriracha beetje bij beetje toe en proef goed, het kan snel pikant worden!