Moeten we Jelle Beeckman, aka 'The Messy Chef' nog voorstellen? Hij begon als eigenzinnige foodblogger en is ondertussen ook te horen en te zien als chef op NjamTV en Radio 2. Zijn stijl? Het mag allemaal wat losser, creatiever en vooral niet te afgelikt. Dat bewijst ook zijn nieuwste (en ondertussen al 4de!) kookboek: F*ck Granola.

'F*ck granola' is geen ontbijtboek. Het is een pleidooi om gewoon je goesting te doen en te eten waar je zin in hebt. Een subtiele middelvinger naar het eeuwige op dieet zijn. Vergeet even alle bananenbroden, speltwafeltjes, quinoa bowls en 'gezondere' vervangers. Verwelkom Jelle's street- en comfortfood! Hallo kaas, boter en mayonaise!

Jelle Beeckman, aka The Messy Chef


Met een charmant je m'en foutisme bundelt Jelle meer dan 60 verrassende gerechten in het boek, die 100% ademen waar deze niet-alledaagse chef voor staat. Van zijn favoriete taco's, exotische curry's en heerlijke pasta's tot een paar originele combinaties die je nog nooit eerder at. Hartige Rice Krispies? Een vol-au-vent lasagne? Pizza met worst en appelmoes? Beginnen de speekselklieren te werken? Geheel terecht!

Wij gingen alvast aan de slag met F*ck Granola, en lieten ons oog vallen op 'Botermals gelakt buikspek'. Hoe goed klinkt dat? Jelle geeft dé formule prijs om buikspek botermals te maken, en het is helemaal niet zo moeilijk als je zou denken! Vraag aan je beenhouwer een mooi stuk buikspek en laat de zwoerd verwijderen. Snij zelf ook het kraakbeen weg. Dan breng je een pot water met kippenbouillon aan de kook en laat je het buikspek daarin een uurtje garen, zo wordt het mooi mals. Leuke extra: de bouillon kan je achteraf ook nog gebruiken voor soep of een lekker sausje.

Boterzacht gelakt buikspek met koolsalade en rijst
Boterzacht gelakt buikspek met koolsalade en rijst


Voor de 'lak' meng je sojasaus, ketjap manis, honing, ketchup en azijn. Snij het voorgekookte spek in hapklare stukjes, wentel in bloem en bak dan krokant in een pan. Tenslotte voeg je de lak toe, die dan mooi karamelliseert rond het spek. Werkelijk zalig! Jelle serveert dit heerlijke buikspek met koolsalade en rijst, afgewerkt met srirachamayonaise en munt. Zalige combinatie, toch? Ontdek het volledige recept hier.

Botermals gelakt buikspek uit F*ck Granola