Om je houten snijplank is topconditie te houden is regelmatig onderhoud een absolute must. Net als je koksmes, dat je alle dagen even scherpt aan een aanzetstaal en maandelijks slijpt op een slijpsteen, heeft je houten snijplank een dagelijks en maandelijks onderhoud nodig. Veel werk? Absoluut niet. En je zal versteld staan van het resultaat.

Houten snijplank onderhouden


Dagelijks onderhoud


Spoel je snijplank na gebruik af met heet water, droog ze meteen af en laat ze verder onafgedekt drogen. Is je snijplank erg vuil, gebruik dan desnoods een beetje sop en spoel af. Laat je snijplank nooit in water weken of steek ze nooit in de vaatwasser. Nooit! Tenzij je fan bent van een kromme en gespleten snijplank waar je amper een bol mozzerella op kan doormidden snijden.

Vlekken verwijderen op een houten snijplank


Heb je net een rode biet in blokjes gesneden op je snijplank of een gebraad aangesneden waar nogal wat jus uitkomt? Dan is de kans groot dat er vlekken op je snijplank zitten die je met spoelen onder de kraan niet weg krijgt. Maak dan een mengsel van water, zout en wat bakpoeder. Wrijf het mengsel met een doek op de vlekken en spoel af.

Maandelijkse beurt


Voor het maandelijks onderhoud van je houten snijplank heb je grof zout, een citroen en minerale olie voor snijplanken nodig.

Strooi het zout royaal over heel de snijplank. Snij een citroen doormidden en maak cirkelvormige bewegingen over de hele oppervlakte. Veeg het overtollige zout met een droge doek weg en laat even opdrogen. Behandel daarna de snijplank met een olie die geschikt is voor snijplanken. Vergeet ook de onderkant en zijkanten niet. Laat de olie een half uurtje intrekken en veeg daarna eventueel achtergebleven olie weg met keukenrol. Een regelmatig onderhoud zorgt voor jarenlang plezier van je houten snijplank die alleen maar mooier wordt met de jaren.

Houten snijplank onderhouden