kaasschotel met mont d'or, tomme de savoie, gorgonzola dolce, chèvre cendré en chaource.
Kaasschotel met mont d'or, tomme de savoie, gorgonzola dolce, chèvre cendré en chaource.


Krijg je vrienden of familie op bezoek dan is een kaasschotel als dessert zeker een aanrader. Wat brood, gedroogd fruit, noten of druiven erbij, klaar. Tot je in de kaaswinkel staat! Je bent bijna aan de beurt en weet nog altijd niet welke kazen je gaat kiezen. Relax! Zo stel je de perfecte kaasschotel samen.

Hoeveel kaas heb je nodig voor een kaasschotel?


Reken eerst even uit hoeveel kaas je in totaal nodig hebt. 100 g persoon als je kaas als dessert serveert, verdubbel de portie als kaas je hoofdgerecht is. Zo hoef je niet aan te geven hoe groot het stuk is dat je wil hebben, maar kan je gewoon een stuk kaas vragen van een bepaald gewicht.

Kaasschotel met stilton, coulommiers, reblochon, valancay en beaufort.
Kaasschotel met stilton, coulommiers, reblochon, valancay en beaufort.

Hoeveel kazen kies je en welke?


Deel het totaalgewicht vervolgens door 5. Zo weet je hoeveel kaas je nodig hebt van iedere kaasfamilie. Er bestaan 5 kaasfamilies: witschimmelkazen, blauwschimmelkazen, roodschimmelkazen, harde kazen en geiten- en schapenkazen. En nu komt 'the fun part': het samenstellen van de kaasschotel. Ben je nog onzeker, kies dan voor de klassiekers, hier kan je nooit mee missen. Of maak je keuze op basis van de voorkeur van je gasten. Zijn het 'Italian food lovers' dan kies je kazen uit die regio. Zijn je gasten avontuurlijk aangelegd en altijd wel te vinden voor iets nieuws, dan stelt de kaasmeester graag zijn nieuwe ontdekkingen voor. Zolang je maar genoeg variatie brengt door van iedere kaasfamilie minstens één te kiezen.

Kaasschotel met epoisses, brie, emmenthaler,manchego en achelse blauwe.
Kaasschotel met epoisses, brie, emmenthaler,manchego en achelse blauwe.

De 5 kaasfamilies en hun klassiekers


Witschimmelkazen - Brie, Chaource, Coulommiers

Blauwschimmelkazen - Stilton, Gorgonzola, Achelse blauwe

Roodschimmelkazen - Epoisses, Mont d'or, Reblochon

Harde kazen - Tomme de Savoie, Beaufort, Emmenthaler

Geiten- en schapenkazen - Valancay, Chèvre cendré, Manchego

Wat drink je bij een kaasschotel?


Kies voor witte wijn of bier. De zuren passen perfect bij de kaas. Rode wijn bevat tannine die de smaak van de kaas niet tot zijn recht laat komen.

Hoe bewaar ik kaas?


Kaas bewaar je best op een koude, droge plaats: in de kelder of de koelkast. Breng de kaas een uurtje voor het serveren op kamertemperatuur.

TIP


Gebruik een gekoelde marmeren plank voor je kaasschotel, zo blijft je kaas perfect op temperatuur. De marmeren plank is ook gemakkelijk in onderhoud.