
Zelf pesto maken, klinkt voor velen nog steeds als een uitdaging maar eens je het een keertje geprobeerd hebt, ga je nooit meer terug naar die ‘pottekes’ uit de supermarkt. Het neemt hooguit 5 minuten in beslag en vergt vooral flexibiliteit, creativiteit en veel proefwerk. Met ons 5-stappenplan maak je iedere keer de perfecte pesto!
Zelf pesto maken stap voor stap

- Je kan zowel pesto maken met een vijzel als mixen in een keukenrobot. Wat je ook verkiest, het stappenplan blijft hetzelfde. Start eerst met het fijnmalen van een teentje knoflook.
- Neem een handvol pijnboompitten of andere noten naar keuze (walnoten, amandelen,…) en rooster deze goudbruin in een pan. Gebruik zeker geen olie en hou je aandacht erbij want noten kunnen erg snel verbranden. Voeg de geroosterde nootjes toe aan de geplette look en maal fijn.
- Voeg kruiden of groenten naar keuze toe (basilicum, rucola, munt,…) en maal tot je een dikke groene pasta krijgt.
- Voeg wat olijfolie toe en kruid af met peper en zout. Voeg eventueel nog wat citroen- of limoensap toe. Maal het geheel opnieuw fijn.
- Proef en kruid het geheel bij naar smaak. Doe er eventueel wat extra olijfolie bij tot je de gewenste pestodikte krijgt. Indien je wil, kan je hier ook nog wat geraspte Parmezaanse kaas aan toevoegen. Roer de pesto onder pasta of serveer het als dip bij een toastje. Vers gemaakt kun je hem tot 2 weken in een gesloten pot bewaren of je kan hem ook makkelijk invriezen.
Wil je een andere noot gebruiken als pijnboompitten? Ontdek hier enkele goede alternatieven!