Poedersuiker, bloemsuiker, icing sugar? Je komt ze alle drie tegen in recepten maar is er eigenlijk een verschil? En waarvoor worden dan die verschillende soorten gebruikt?

Thema's 2016_010062

Bij ons spreken we van poedersuiker of bloemsuiker. Daarmee bedoelen we eigenlijk twee dezelfde producten. Poedersuiker is eigenlijk fijngemalen of geplette kristalsuiker waardoor een poederachtige textuur ontstaat. Poedersuiker gebruiken we bijvoorbeeld om desserts een mooie sneeuwachtig laagje te geven of om glazuur te maken. Poedersuiker lost bij bereidingen ook veel sneller op dan gewone kristalsuiker en wordt daarom ook vaak gebruikt om desserts te zoeten.

In Amerikaanse recepten noemen ze poedersuiker vaak ‘icing sugar’ omdat ze voor de afwerking van taarten en koekjes vaak glazuur maken op basis van die icing sugar. Naast de vele kant-en-klare ‘icings’ die verkocht worden kan je ook makkelijk zelf glazuur maken met poeder suiker of icing sugar. Er zijn twee manieren:

  • Lopende glazuur: hiervoor wordt poedersuiker gemengd met een klein beetje warm water en enkele druppels citroensap. Eventueel wordt er nog extra kleurstof toegevoegd. Deze glazuur is vrij lopend en wordt bijvoorbeeld over cakes gegoten zodat ze glazuur er mooi in sliertjes afloopt.  • Stevige glazuur: hiervoor wordt er eiwit opgeklopt tot je ongeveer de dikte hebt van een halfopgeklopte meringue. Nadien wordt hier de poedersuiker aan toegevoegd. Deze glazuur wordt bijvoorbeeld gebruikt om koekjes mee te bestrijken. Het glazuur loopt niet uit en blijft mooi wit op de koekjes.


Ok, eigenlijk is er dus geen verschil. Maar hoe komt het dan dat de taarten bij de bakker zo lang mooi geglazuurd blijven, terwijl thuis je poedersuiker vaak na een tijdje wegsmelt? Nee, het ligt heus niet aan je kookkunsten! Bakkers gebruiken een speciale suiker die gecoat is met plantaardig vet en zetmeel genaamd ‘raftisnow’. Raftisnow vind je in gespecialiseerde bakkerijzaken en kookwinkels. Deze soort poedersuiker blijft poederachtig, smelt niet weg en is diepvriesbestendig.