Klaaskoeken

120 MIN
8 personen
Klaaskoeken

Klaaskoeken zijn een type briochebroodjes die met St-Maarten en Sinterklaas in sommige delen van Vlaanderen gegeten worden. Culinair erfgoed! Lekker met boter.

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 30 g verse gist
  • 75 g suiker
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • 75 g boter, in blokjes
  • 1 mespunt kaneel
  • 8 g zout

BEREIDING

  1. Warm de melk op tot ze lauw is, en los de gist erin op.
  2. Maak een kuiltje in de bloem, giet er de opgeloste gist in en begin met kneden (kan ook in een keukenrobot). Voeg er de suiker en de boter aan toe.
  3. Voeg er als laatste het zout bij en kneed minstens 15 minuten tot je een homogeen deeg hebt (10 minuten in de keukenrobot). Controleer of het deeg elastisch genoeg is, anders nog wat verder laten kneden. Het deeg zal terugveren als je het indrukt met je duim.
  4. Bol het deeg op, dek het af met een theedoek en wikkel dit in plastiekfolie. Laat op kamertemperatuur in omvang verdubbelen. (+/- 30 minuten)
  5. Sla het deeg terug en rol het uit tot een plak van 1,5 cm dikte. Druk hieruit vormpjes met een koekjesvorm.
  6. Klop het ei los samen met een beetje water. Verwarm de oven voor op 50 °C.
  7. Wrijf de koeken in met het losgeklopt ei en laat ze gedurende 60 minuten rijzen in een de voorverwarmde oven.
  8. Haal na het rijzen het deeg uit de oven. Verwarm de oven nu voor tot 220 °C.
  9. Smeer de koeken nog eens in met het losgeklopte ei.
  10. Bak de koeken 8 à 15 minuten. Laat afkoelen op een rooster. Serveer met flink veel goede boter.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 350.4 kcal
Koolhydraten 54.73 g
waarvan suikers 11.16 g
Vet 9.8 g
waarvan verzadigd 5.63 g
Proteïnen 9.67 g
Vezels 1.48 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin