Knoflook, dat is nu eens echt hét basisingrediënt in zoveel keukens wereldwijd! Knoflook is supergezond en zo multi-inzetbaar. Zelfs rauwe look kan een fantastische smaakmaker zijn, al is dat voor sommige mensen - waaronder mezelf - moeilijk te verteren. Rauwe look gebruik je bijvoorbeeld in een yoghurtsausje of tzatziki, pesto, saladedressing of lookboter. Maar ik heb er een goede oplossing voor gevonden, namelijk gepofte knoflook!

knoflook
Knoflook, foto credits Sanjay Dosajh via Unsplash


Gepofte knoflook is look die je in het velletje zelf gaart, in de oven, maar er zijn ook andere technieken. De knoflook gaart 'in zijn eigen sappen' en krijgt een volle, ronde smaak. Het bittere en wrange verdwijnt, en op deze manier is de look ook gemakkelijker verteerbaar. Het vruchtvlees wordt ook boterzacht, waardoor je het gemakkelijk kan uitsmeren of door een sausje roeren, heel handig!

 

Technieken


Nu zijn er verschillende manieren om knoflook te poffen. De veruit gemakkelijkste manier, is om enkele teentjes knoflook (ongepeld!) mee op de bakplaat te leggen, als je een andere bereiding maakt, zoals bijvoorbeeld geroosterde groenten. De teentjes zijn in een tiental minuten klaar, en terwijl je groenten verder garen, kan je de saus gebruiken om een looksausje te maken. Of je hoeft de look ook niet meteen te gebruiken: pel de teentjes en doe ze in een bokaaltje. Schenk er olijfolie bij, tot de teentjes knoflook onder staan en sluit het bokaaltje af. Bewaar op een koele, droge plek. Zo heb je altijd gepofte knoflook bij de hand in je keuken. De olie zal trouwens ook een heerlijk lookaroma krijgen, dus ideaal om te gebruiken als knoflookolie!

Wil je meteen een grote voorraad gepofte knoflook aanleggen? Dan kan je enkele bollen knoflook tegelijkertijd garen. Dit doe je door het topje van de bollen knoflook af te snijden, zodat je de teentjes zichtbaar ziet zitten. Neem een kleine ovenschaal en schik hierin een groot stuk zilverpapier (aluminiumfolie). Leg de bollen look erop. Besprenkel met een royale scheut olijfolie, kruid met peper en zout en leg er eventueel enkele takjes van je favoriete houterige kruid zoals tijm of rozemarijn bij. Vouw het zilverpapier goed dicht rondom de bollen. Zet 35-40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ºC. Controleer dan of de knoflook gaar is (boterzacht dus). Je kan de teentjes knoflook nu zo uit de bol knijpen (wacht even tot de bol wat afgekoeld is). Je kan er nu meteen een pasta van maken, of de teentjes ook op olijfolie bewaren zoals hierboven beschreven. Deze methode kan je trouwens ook toepassen op de barbecue!

gepofte knoflook in de oven
gepofte knoflook in de oven


Heb je tenslotte snel maar enkele teentjes gepofte knoflook nodig, en wil je je oven er niet speciaal voor moeten opwarmen? Dan kan je het ook in een pan doen! Leg enkele teentjes ongepelde knoflook in een antikleefpan en zet op het vuur. Doe er een klein scheutje water bij, en zet een deksel op de pan. Laat 3-5 minuten garen, schep af en toe eens om. Je kan nu het zachtgeworden vruchtvlees meteen gebruiken. Let wel, met deze methode ga je minder dat rokerige aroma van gepofte knoflook hebben.