Chinese roerbak 'mapo' met aubergine en gehakt

30 MIN
2 personen
Chinese roerbak 'mapo' met aubergine en gehakt

Een heerlijk en origineel gerecht uit de Chinese Sichuan keuken: gemarineerd varkensgehakt met geroosterde aubergine en een heerlijke knoflook-gembersaus. Pittig, kruidig en bomvol smaak! De Chinese keuken zoals je ze (vermoedelijk) nog niet kent, dit moet je proeven!

Ingrediënten

  • 300 g varkensgehakt
  • 2 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • 1 kl chilivlokken
  • 1½ aubergine
  • 150 g jasmijnrijst
  • ½ kippenbouillonblokje
  • 1 el sesamolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 g gember
  • 4 lente-uitjes
  • 2 el arachideolie
  • 1 el maïszetmeel
  • 1 el suiker
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Doe het varkensgehakt in een kom, samen met de helft van de sojasaus, de rijstazijn, het maïszetmeel en de chilivlokken (gebruik minder als je niet van pittig houdt). Meng goed en zet nog even in de koeling.
  2. Verhit de grill van de oven voor. Halveer de aubergines in de lengte, besprenkel ze met de helft van de arachideolie en wat zout. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hierop de aubergines, met de snijkant naar beneden. Zet ze 15 minuten in de oven, ongeveer 10 centimeter onder de grill (dus er niet recht onder).
  3. Kook de rijst: breng per persoon 150 milliliter licht gezouten water aan de kook en voeg de rijst toe. Zet een deksel op de pot en draai het vuur laag. Laat 10-13 minuten zachtjes koken tot alle water opgenomen is en de rijst gaar is. Roer de rijst los met een vork.
  4. Breng per persoon 50 milliliter water aan de kook en los er de kippenbouillon in op. Meng er suiker, de sesamolie en de rest van de sojasaus door.
  5. Pers de knoflook. Schil en rasp de gember. Snij de lente-ui in ringen. Hou het witte en groene deel gescheiden.
  6. Verhit de rest van de arachideolie in een wok en voeg de knoflook, gember en het wit van de lente-ui toe. Roerbak 2 minuten en voeg dan het gemarineerde gehakt toe. Roerbak 5-7 minuten tot het gehakt doorbakken is. Voeg de saus toe, roer goed om en laat indikken.
  7. Haal de aubergines uit de oven en snij ze in blokjes. Meng door het wokgerecht.
  8. Kruid het wokgerecht met peper en zout (indien nodig). Serveer met de rijst en werk af met het groen van de lente-ui.


VOEDINGSWAARDEN

Calorieën 941.21 kcal
Koolhydraten 91.87 g
waarvan suikers 19.88 g
Vet 45.04 g
waarvan verzadigd 12.14 g
Proteïnen 38.93 g
Vezels 7.96 g

Calorieën per portie per persoon.
De getoonde informatie is een schatting op basis van beschikbare informatie van de ingrediënten. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging van het advies van een professionele voedingsdeskundige.

Powered by PurplePumpkin