Dulce de leche leerde ik voor het eerst kennen in het restaurant waar ik werkte als student. Ik was meteen verkocht! De zalige textuur en de geweldige karamelsmaak vind ik vandaag nog steeds even lekker.

Dulce de leche zelf maken
Dulce de leche zelf maken


Veel mensen vragen me wel eens wat dat nu juist is ‘dulce de leche’. En wat het verschil dan wel is met karamel? Wel karamel wordt over het algemeen gemaakt van suiker met een beetje water. Daar wordt dan soms nog wat (gezouten) boter of room aan toegevoegd. Dulce de leche is eigenlijk een karamelpasta die gemaakt wordt van melk, suiker, bakpoeder en soms wat vanille. De samenstelling is dus volledig anders.

Dulce de leche wordt vooral gegeten in Latijns-Amerika. Daar wordt het op brood gesmeerd maar ook in nagerechten en taarten verwerkt.

De traditionele bereiding van dulce de leche kan wat ontmoedigend zijn en een plakkerige boel opleveren. Je moet de melk constant in de gaten houden om te kijken dat ze niet overkookt of dat de karamel niet gaat aanbranden. Tijdens mijn studentenwerk in een restaurant leerde ik van de chef een trucje om heel makkelijk dulce de leche te maken. Het enige dat je nodig hebt is een blikje gecondenseerde, gesuikerde melk.

Voor de bereiding hoef je enkel het gesloten (!) blikje in een kookpot met water te zetten. Dat water laat je zo’n 2,5 uur koken. Af en toe moet je gewoon wat water toevoegen omdat dat verdampt. Nadien haal je het blikje uit het water en laat je het afkoelen. Open het zeker niet wanneer het nog heet is! Voilà, nu heb je dulce de leche!

Zoete zandtaartjes met chocolade en dulce de leche
Zoete zandtaartjes met chocolade en dulce de leche


Sinds ik dat trucje leerde, gebruik ik het maar al te vaak voor dessert of gebak. Zo zijn zandtaartjes met chocolade en dulce de leche een van mijn favoriete desserts. Als broodbeleg vind ik het zelf net iets te zoet maar bij pannenkoeken smaakt het heerlijk. Dan smelt de karamelpasta ook een beetje, zalig!

Pannenkoeken met dulce de leche
Pannenkoeken met dulce de leche