Mosterd, ik kan me niet herinneren dat ik dit ooit niet heb gelust. Ik ben er echt mee opgegroeid en het zou me niet verbazen als ik het dan ook echt met de paplepel naar binnen heb gekregen. Een heerlijk mosterdmoment is voor mij dat prikkende gevoel hoog in de neus, ogen die beginnen tranen en alles dat even wordt opengezet. Een boterhammetje met kaas is voor mij niet compleet zonder dat streepje mosterd. Vinaigrettes, mayonaise, stoofvlees, een jagersschotel, Luikse salade, een goeie steak ingesmeerd met mosterd... er zijn ontelbare gerechten waar je de mosterd niet kunt wegdenken.

DIY mosterd
Mosterd kan je makkelijk zelf maken!


Mosterd is zeer veelzijdig, het is dan ook genieten om op reis of in een delicatessenzaakje op zoek te gaan naar nieuwe smaakcombinaties. De kostbare plaats in onze koelkast wordt dan ook te vaak ingenomen door verschillende potjes mosterd die we toch zo nodig moesten hebben.

Nu is het ook nog eens super simpel om zelf mosterd te maken. Je hebt maar 3 basisingrediënten nodig: mosterdzaad of poeder, water en azijn, verder kan je naar hartenlust experimenteren met het toevoegen van extra smaken.

De pittigheid van mosterd wordt door verschillende factoren bepaald. Zo is een gladde mosterd doorgaans pittiger dan de volle graanmosterd, want door het vermalen van de zaden tot poeder komen alle smaken vrij. En natuurlijk hangt de pittigheid vooral af van het mosterdzaad dat je gebruikt, er zijn namelijk 3 soorten. Het gele zaad: deze is de zachtste, het bruine zaad: deze is al best pittig en dan het zwarte zaad: deze is de pittigste maar wordt niet zo veel gebruikt in mosterd. Wil je een beetje pit dan kan je het beste een mengeling van de gele- en bruine zaden gebruiken.

Ik deel met jullie twee receptjes: een pittige graanmosterd met cayennepeper en een gladde honingmosterd.

Graanmosterd met cayennepeper:


 Ingrediënen:

  • 70 gr mosterdzaad (ongeveer 1/3de witte zaden & 2/3de bruine zaden)

  • 4 el geel mosterdpoeder

  • 6 el water

  • 4 el rietsuiker

  • 120 ml sherryazijn

  • ½ kl cayennepeper

  • proper inmaakpotje


Bereiding:

  1. Meng het mosterdzaad en het mosterdpoeder met het water. Laat het mengsel een nacht rusten.

  2. Doe het mosterdmengsel samen met alle overige ingrediënten in een steelpannetje, verwarm op een laag vuur en roer tot de suiker helemaal is opgelost.

  3. Neem een de staafmixer en mix alles kort door elkaar, je wilt geen te glad mengsel.

  4. Doe nu alles in een heet, net gesteriliseerd potje en sluit goed af.

  5. Laat de mosterd 4 weken rusten, zodat alle smaken goed kunnen rijpen.

  6. Na opening in de koelkast bewaren.


Honingmosterd:


 Ingrediënen:

  • 100 gr geel mosterdpoeder

  • 150 ml water

  • 4 el rietsuiker

  • 6 el honing

  • 60 ml sherryazijn

  • 2 el koolzaadolie

  • proper inmaakpotje


Bereiding:

  1. Meng het mosterdpoeder op een laag vuurtje met het water, tot je een soort beslag krijgt. Dit doe je best beetje per beetje.

  2. Voeg de overige ingrediënten toe aan het beslag. Meng goed tot de suiker helemaal is opgelost.

  3. Doe nu alles in een heet net, gesteriliseerd potje en sluit goed af.

  4. Laat de mosterd 3 weken rusten, zodat alle smaken goed kunnen rijpen.

  5. Na opening in de koelkast bewaren.