Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint-Nikolaas, ik zie hem al staan… Volgens het kinderliedje komt Sinterklaas uit Spanje en brengt hij ook allerlei lekkers mee.

Als ik aan mijn kindertijd terugdenk, dan is de jaarlijkse Sinterklaasshow in het Sportpaleis zeker niet weg te denken. Nadien kregen we dan altijd een zak vol lekker mee naar huis. Gelukkig zat daarin niet alleen snoep, maar gegarandeerd ook steeds clementines of mandarijnen.

Tegenwoordig liggen ze naar mijn gevoel steeds vroeger in de winkel, maar ik ben er nog even verzot op. Niet alleen een gezond tussendoortje, je kan er zoveel meer mee doen!

Clementine smoothie


Clementine smoothie
Clementine smoothie


Een clementine is zoet en zo goed als pitloos. Zo kan je de clementine bijvoorbeeld probleemloos gebruiken in een smoothie. Mix hiervoor 4 gepelde clementines met 1 potje (Griekse) yoghurt. Als je het nog niet zoet genoeg vind, kan je er nog wat honing bij doen. Een goed begin van de dag!

Frisse clementinesalade


Frisse clementinesalade
Frisse clementinesalade


Verder kan je een clementine samen met andere citrusvruchten verwerken in een heerlijke salade vol vitaminen.

Clementinesnoepjes


Chocolade clementines met fleur de sel
Chocolade clementines met fleur de sel


Een gezond en origineel snoepje? Het kan, met deze schattige clementinepartjes die in warme chocolade gedoopt worden en afgewerkt met fleur de sel. Het doet wat aan orangettes denken, maar dan veel gemakkelijker en sneller!

De taart van Sinterklaas


Wortelcake met mandarijntjes en chocoladeglazuur
Wortelcake met mandarijntjes en chocoladeglazuur


Deze cake lijkt wel gemaakt voor Sinterklaas! Met wortel (voor het paard), mandarijntjes en chocoladeglazuur. Leuk om met de kinderen te maken!