Zweedse balletjes met veenbessensaus en knolselderpuree

25 MIN
2 personen
Zweedse balletjes met veenbessensaus en knolselderpuree

Iedereen kent de Zweedse balletjes uit Ikea wel. Met dit snelle en gemakkelijke recept hoef je daarvoor niet meer aan te schuiven in een rij, maar zet je die thuis zelf op tafel, met een extra portie groenten! En daar hoort de verplichte veenbessensaus bij natuurlijk!

Ingrediënten

  • ¾ knolselder
  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 300 gr gehaktballen
  • 1 potje veenbessenconfijt
  • 150 ml (kook)room
  • 1 blokje rundsbouillon
  • scheutje melk
  • boter
  • snuifje nootmuskaat
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Schil de knolselder en snijd in stukken van 3 cm. Snijd ook de aardappelen in stukken van 3 cm (schillen hoeft niet). Zet net onder water met een flinke snuif zout. Kook in 15-20 min. gaar.
  2. Smelt een klontje boter in een pan op middelhoog vuur. Bak de balletjes in 6-8 min. gaar.
  3. Optioneel: warm het veenbessenkonfijt op in een steelpannetje op zacht vuur.
  4. Haal de balletjes uit de pan en blus de pan met de room (zie tip). Verkruimel de bouillon eroverheen en kruid met voldoende zwarte peper. Laat 2 min. inkoken en voeg de balletjes opnieuw toe. Proef en breng op smaak met extra zout en zwarte peper.
  5. Giet de knolselder en aardappelen af en stamp, samen met een scheutje melk, tot een smeuïge puree. Kruid met nootmuskaat, zout en zwarte peper.
  6. Serveer de Zweedse balletjes met een flinke schep puree en wat veenbessen. Smakelijk!
  7. TIP: Heb je wat cognac in de kast staan? Blus dan eerst met een scheut cognac en voeg vervolgens de room toe.