Gehaktballetjes met geroosterd witloof, pompoenpuree en pepersaus

40 MIN
2 personen
Gehaktballetjes met geroosterd witloof, pompoenpuree en pepersaus

In plaats van het witloof te stoven, geven we het een lekkere twist en crunch in de oven. De combinatie van pompoenpuree, gehaktballetjes en pepersaus met een vleugje dragon, zorgt voor een seizoensbordje waarvan je wil blijven eten.

Ingrediënten

  • 2 stronkjes witloof
  • 1 el vloeibare honing
  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 1 hokkaido pompoen
  • 300 gr rund-varkensgehakt
  • 2 kl groene peperbolletjes
  • 200 ml melk
  • 10 gr dragon
  • boter
  • olijfolie
  • 1 el bloem
  • snuifje currypoeder
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Snijd het witloof in de lengte doormidden en leg op de bakplaat. Meng de vloeibare honing met 2 el olijfolie en verdeel het mengsel over het witloof. Laat goed tussen de blaadjes van het witloof lopen. Kruid met zout en zwarte peper en bak 20 min. in de oven.
  2. Snijd de aardappelen en pompoen in blokjes van 2-3 cm (schillen hoeft niet). Zet samen onder water in een kookpot met een snuif zout en kook gaar in 12-15 min.
  3. Kruid het gehakt met een extra snuifje zout en zwarte peper en kneed het goed met je handen. Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal. Smelt een klontje boter in een pan en bak de balletjes in zo'n 5 min. goudbruin. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn. Schep uit de pan en houd even opzij.
  4. Schep de peperbolletjes in de pan van de balletjes (voeg eventueel een extra klontje boter toe) en bak kort aan. Strooi er dan de bloem over en laat even bakken. Giet er bijna alle melk bij (houd een scheutje apart voor de puree), kruid met zout en zwarte peper en laat even stoven (zie tip). Schep er dan de balletjes weer bij en laat het geheel sudderen met het deksel op de pan gedurende 5-7 min. op middelhoog vuur.
  5. Hak de dragon fijn. Meng onder de saus en laat nog even doorwarmen. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  6. Giet de aardappelen en pompoen af en laat even uitdampen. Stamp samen met het resterende scheutje melk en het currypoeder, tot een fluweelzachte oranje puree. Proef en breng verder op smaak met zout en zwarte peper.
  7. Controleer of het witloof gaar is. Serveer de gehaktballetjes met de pompoenpuree, het geroosterd witloof en de pepersaus. Smakelijk!
  8. TIP: Heb je nog een lepel mosterd in huis of zelfs een scheutje witte wijn? Voeg dan toe tijdens deze stap, ze geven je saus extra diepgang!