Oesterzwammen en champignons vormen de basis voor deze van oorsprong Russische saus. Traditioneel gaat er room en een scheut wodka in. We maken een vegan versie met kokosmelk, edelgistvlokken voor een subtiel kaassmaakje en gerookte paprikapoeder.
Snijd de ui in dunne ringen. Verhit een scheutje olijfolie in een stoof pot en stoof
de ui, met een snuifje zout, zo'n 10 min. op zacht vuur tot de ui zacht en zoet is. Haal uit de pot.
Snijd intussen de champignons in 4, grote exemplaren snijd je in 6. Hak de knoflook en tijm fijn. Los de bouillon op in 100 ml warm water per persoon. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de pasta.
Verhit een scheutje olijfolie in dezelfde stoofpot en laat goed heet worden. Schep de champignons in de pot. Bak 2 min. op hoog vuur en zonder deksel op de pot, tot de champignons beginnen te 'piepen'. Voeg vervolgens de knoflook en gestoofde ui toe, kruid met de tijm en flink wat zwarte peper. Verlaag het vuur en laat nog 2 min. bakken zonder deksel op de pot. Bestrooi met de bloem en roer goed om, blus vervolgens met de bouillon (zie tip).
Voeg de kokosmelk, tahin, edelgistvlokken, mosterd (optioneel) en gerookt paprikapoeder toe. Schep goed om en laat nog zo'n 5-6 min. pruttelen op een zacht vuur. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
Kook de pasta in zo'n 6 min. al dente. Hak intussen de peterselie fijn.
Meng de pasta onder de saus, werk af met de peterselie en serveer! Smakelijk!
TIP: Heb je wodka in huis? Blus met een scheutje wodka, zoals in het traditionele recept.