Penne met romige tomatensaus, pompoen en pijnboompitten

30 MIN
2 personen
Penne met romige tomatensaus, pompoen en pijnboompitten

The secret ingrediënt in dit verrassende pastagerecht is mascarpone. Die maakt deze pasta lekker romig. We kiezen ook voor penne, een holle pasta die veel van die heerlijke saus opslorpt. Leuk weetje: is de buitenkant van de penne geribbeld, dan spreken we eigenlijk over penne rigate.

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 1 teentjes knoflook
  • 2 wortelen
  • 200 gr pompoenblokjes
  • ½ groentebouillon
  • 2 kl Italiaanse kruiden
  • 30 gr pijnboompitten
  • 400 gr tomatenpulp (passata)
  • 200 gr penne
  • 100 gr mascarpone
  • 10 gr basilicum
  • olijfolie
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Snipper de sjalot en knoflook fijn. Snijd de wortel in kleine blokjes (schillen hoeft niet).
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een pot en stoof de sjalot, knoflook, wortel en pompoenblokjes aan op een matig tot hoog vuur. Verkruimel de bouillon eroverheen en kruid met flink wat zwarte peper en de Italiaanse kruiden. Laat nog zo'n 4 min. stoven.
  3. Optioneel: rooster intussen de pijnboompitten in een pan zonder vetstof en houd apart voor later.
  4. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de pasta. Kook de pasta in zo'n 8 min. al dente.
  5. Voeg de tomatenpulp toe aan de pot met groenten, verlaag het vuur en laat sudderen terwijl je de pasta kookt.
  6. Mix de groeten met een staaf mixer tot een gladde tomatensaus (zie tip). Voeg daarna de mascarpone toe en roer om. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  7. Meng de pasta door de tomaten-mascarponesaus en schep uit in een diep bord. Werk af met pijnboompitten en basilicum. Smakelijk!
  8. TIP: Hou je van wat beet? Laat die mixer dan lekker in de schuif liggen.