Steak met champignonsaus, groentefrietjes en tuinkers

30 MIN
2 personen
Steak met champignonsaus, groentefrietjes en tuinkers

Een mals en sappig stukje steak, een romige champignonsaus en frietjes uit de oven. Sommige gerechten hoeven niet meer introductie. Deze klassieker overtuigt meteen. Laat het smaken!

Ingrediënten

  • 300 gr steak
  • 400 gr zoete aardappel
  • 2 wortelen
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gr witte champignons
  • 200 ml (lichte) room
  • 1 bakje tuinkers
  • olie
  • boter
  • 1 el maïszetmeel
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 190°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Haal de steak uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  2. Snijd de zoete aardappel en wortel in dunne frietjes (schillen hoeft niet) en schik op de bakplaat. Bestrooi met het maïszetmeel, zout en een likje olie. Hussel door elkaar zodat elk frietje met een laagje bedekt is. Spreid uit op de bakplaat en schuif 20-25 min. in de oven, tot de frieten goudbruin zijn. Draai halverwege om. Zet op het einde de oven uit en zet de ovendeur nog even op een kier met de frietjes in de oven.
  3. Pel de sjalot en snipper fijn. Pel de knoflook en hak fijn. Snijd de champignons in plakjes.
  4. Verhit een scheutje olie in een hete pan op hoog vuur. Dep de steak droog met keukenpapier voor een krokante korst. Kruid met zout en zwarte peper. Bak het vlees zo'n 2-3 min. per zijde, dan is het mooi rosé. (Wil je het vlees liever wat meer doorbakken? Laat het dan langs elke kant een minuutje langer bakken.) Haal het vlees uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie.
  5. Smelt een klontje boter in de pan van het vlees op middelhoog vuur en bak de champignons aan. Voeg daarna de sjalot en knoflook toe en stoof tot de sjalot glazig is. Kruid met voldoende zout en zwarte peper (zie tip). Voeg vervolgens de room toe, verlaag het vuur en laat zachtjes sudderen zonder deksel op de pan. Proef zeker even en kruid bij naar smaak.
  6. Snijd of knip de tuinkers van het matje.
  7. Serveer de steak met champignonsaus en frietjes. Werk af met een toefje tuinkers. Smakelijk!
  8. TIP: Zachte groene peperbolletjes in je koelkast staan? Die zijn ook erg lekker in de saus!