Groentefrietjes zijn een heerlijk, gezond en kleurrijk alternatief op klassieke aardappelfrieten. Je kan ze van allerlei verschillende groentesoorten maken en in de oven roosteren. Dat is gemakkelijk en uiteraard veel gezonder als in de friteuse. We leggen ook uit hoe je ze kan maken in de airfryer.

Laten we eerst beginnen met te vertellen van welke groenten je frietjes kan maken, en dat zijn er héél wat! Zoete aardappel, pastinaak, peterseliewortel, wortelen (alle kleuren), knolselder, pompoen, koolraap en zelfs ‘zachtere’ groenten zoals courgette en aubergine.

Maar hoe krijg je ze nu mooi krokant? Let op, voor de zachte groenten gaan we een ietwat andere bereidingswijze gebruiken, dus dit geld voor hardere groentesoorten:

  1. Je gaat de groentefrietjes in een hele warme oven moeten bakken. Dus verwarm je oven alvast voor op 220-230 ºC.

  2. De meeste groenten hoef je niet te schillen, maar boen ze wel goed schoon. Met een (proper!) schuursponsje lukt dit het beste.

  3. Snij in egale staafjes. Het is belangrijk om je frietjes even groot te snijden, zo garen ze gelijk. Puntige uiteinden (bijv. bij een pastinaak) gaan voor extra krokante stukjes zorgen!

  4. Was de frieten met koud water en dep ze goed droog. Zo ga je het overtollige zetmeel verwijderen.

  5. Wentel de frieten in maïszetmeel zodat ze een dun laagje krijgen. Tip: je kan extra kruiding toevoegen aan het maïszetmeel, peper (nog geen zout), kipkruiden, Mexicaanse kruidenmix, Italiaanse kruiden,…

  6. Doe de frieten in een kom. Besprenkel met een 2-tal eetlepels olie (gebruik arachide- of rijstolie, die kan tegen een hoge temperatuur) en hussel de frieten goed, zodat er een dun laagje olie rond de frieten kleeft. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Schik ze mooi naast mekaar, zodat ze mekaar niet raken.

  7. Zet 10 minuten in de voorverwarmde oven. Schep dan om en zorg opnieuw dat de frieten mooi verspreid liggen. Zet opnieuw 10-15 minuten in de oven.

  8. Haal de frieten uit de oven en laat ze nog even rusten. Strooi er dan zout over en serveer.


Groentefrietjes kan je trouwens ook in de airfryer bakken, volg dan stap 1-5 en bak ze met de voorgeschreven hoeveelheid olie gaar in de airfryer, 20 tot 30 minuten. Of uiteraard kan het ook in de friteuse. Dan ga je op dezelfde manier als klassieke frieten te werk. Let wel: in de meeste groentesoorten zit meer suiker als in aardappelen, dus ze zullen sneller donkerder kleuren (en verbranden), dus hoe ze goed in de gaten tijdens het frituren.

Als je frietjes van zachtere groenten maakt, voeg dan een extra laagje toe om ze ze krokant te krijgen: haal de frietjes eerst door geklutst ei en dan door paneermeel of panko. Of wentel ze in geraspte kaas of parmezaan en bak ze zo in de oven.

Toegegeven: het is iets meer werk dan we normaal gezien voorschrijven, maar het zorgt dus wel voor die heerlijk krokante frietjes. Zorg zeker ook voor een lekker dipsausje! Om het nog lichter te maken, kan je zeker gaan voor een dipsausje op basis van yoghurt in plaats van mayonaise.  Zin om zelf uit te testen? We hebben enkele gerechten met groentefrietjes verzameld. Veel succes!


Kip met geroosterde groentefrietjes en dragonmayonaise


Kip met geroosterde groentefrietjes en dragonmayonaise
Een prachtig kleurrijk bordje met een regenboog aan groentefrietjes: van wortel, zoete aardappel, pastinaak en courgette. Daarbij komt een lekker sappige kipfilet en een verrassende knoflook-dragonmayonaise. Koolhydraatarm genieten! Bekijk recept



Worst met geroosterde groentenfrietjes en basilicummayonaise


Worst met geroosterde groentenfrietjes en basilicummayonaise
Wie denkt dat er enkel frietjes van aardappel lekker zijn, die moet dit maar eens proberen! Een lekkere worst met verschillende groentenfrietjes in de oven. Bekijk recept



Gegrilde steak met groentefrietjes en salsa verde


Gegrilde steak met groentefrietjes en salsa verde
Een origineel en toch licht 'fusion' gerecht, deze gegrilde steak met geroosterde groentefrietjes en een frisse salsa verde. Gezond en toch verrassend eten is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, dat bewijst dit smaakvol toppertje. Geniet ervan! Bekijk recept



Kruidige worstenbroodjes met groentefrietjes en tomatenchutney


Kruidige worstenbroodjes met groentefrietjes en tomatenchutney
Een worstenbroodje als avondmaal? Zeker! Wij hebben een voedzame versie gemaakt met lekker veel groenten erbij! Heerlijk krokant en kruidig en zo lekker in combinatie met groentefrietjes en een verrassende tomatenchutney erbij. Dit wil je proeven! Bekijk recept



Steak met champignonsaus, groentefrietjes en tuinkers


Steak met champignonsaus, groentefrietjes en tuinkers
Een mals en sappig stukje steak, een romige champignonsaus en frietjes uit de oven. Sommige gerechten hoeven niet meer introductie. Deze klassieker overtuigt meteen. Laat het smaken! Bekijk recept



Crispy kipburger met groentefrietjes, honing-mosterdsausje en salade


Crispy kipburger met groentefrietjes, honing-mosterdsausje en salade
Een burger bomvol smaak, maar ook vol van vitamines. We verwerken de knolselder op 2 manieren; als fijne frietjes bij je burger en als extra frisse toets bij je rodekool-appelsalade. Bekijk recept



Zalmburger met zoete-aardappelfrietjes en appel-rodekoolsalade


Zalmburger met zoete-aardappelfrietjes en appel-rodekoolsalade
Voor deze zalmburger hoef je je handen niet vuil te maken. Geen gedoe: wij zorgen voor een lekkere kant en-klare burger en leggen die tussen een knapperige pistolet. We brengen bite en frisheid met een lekker slaatje van rode kool en appel. Zet je tanden er maar in! Bekijk recept



Steak bearnaise met pastinaakfrietjes en witloofslaatje


Steak bearnaise met pastinaakfrietjes en witloofslaatje
Een echte Belgische klassieker, maar dan met een gezonde knipoog. We vervangen de aardappelfrietjes door pastinaakfrietjes. Daarbij een lekker stukje steak, hemelse bearnaisesaus en een fris witloofslaatje. Lekker koolhdyraatarm genieten! Bekijk recept



Toscaanse kip met courgettefrietjes


Toscaanse kip met courgettefrietjes
Toscaanse kip is een heerlijk gerecht waarbij kipfilets gegaard worden in een romig sausje met tomaat, spinazie en kaas. Ben je al aan het watertanden? Daarbij serveren we originele courgettefrietjes. Weer een koolhydraatarm toppertje! Bekijk recept



Italiaanse burger met pancetta, wortelfrietjes en basilicum-mayo


Italiaanse burger met pancetta, wortelfrietjes en basilicum-mayo
Pancetta is eigenlijk Italiaans buikspek met een heerlijke kruiding. Bak 't krokant voor een overweldigend mmm-effect aan tafel en zorg voor een frisse afwisseling met de basilicummayonaise. Zin in deze topper? Je kan 'm deze week bestellen bij Foodbag!