Som tam, Thaise groene papayasalade

20 MIN
2 personen
Som tam, Thaise groene papayasalade

Heb je al eens som tam gegeten? Dat is een salade die in Thailand gemaakt wordt, op basis van groene papaya. Fris, pittig, zoutig en een tikkeltje zoet. De perfecte balans! Je maakt de salade klaar in een houten vijzel. Kan je die niet vinden? In een stenen vijzel lukt het ook, maar 'stamp' de ingrediënten dan iets minder hard aan. Groene papaya vind je trouwens in de Aziatische supermarkt. Of vervang door komkommer, dat kan ook. Het proberen waard!

Ingrediënten

  • 1 groene papaja (of komkommer)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 Thaise chili's (bird's eye of rawit)
  • 30 gr geroosterde, ongezouten pinda's
  • 1 el gedroogde garnalen (of vervang door een extra eetlepel vissaus)
  • 1 el palmsuiker (of vervang door 2 kl lichtbruine suiker)
  • 4 kerstomaten
  • 50 gr stringbean (of vervang door sperziebonen)
  • 2 limoenen
  • 2 el vissaus

BEREIDING

  1. Prepareer de ingrediënten: pel de teentjes knoflook. Verwijder de steeltjes van de chilipepers. Snij de kerstomaten in kwartjes. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de boontjes 7 minuten. Snij in stukjes van 2 centimeter. Pers het sap van de limoen. Schil de groene papaya en trek lange sliertjes met een julienneschiller.
  2. Doe de knoflook en chilipeper in een vijzel en stamp fijn. Voeg de helft van de pinda's toe. Stamp opnieuw aan, maar vermaal niet tot een pasta. Voeg de gedroogde garnalen toe (als je ze gebruikt), de vissaus, de palmsuiker en het limoensap toe en stamp opnieuw aan en meng goed. Voeg de kerstomaten en boontjes toe. Stamp kort aan, niet te hard.
  3. Voeg nu de reepjes papaya toe. Meng goed en stamp opnieuw aan. Proef en kruid eventueel bij met vissaus en/of limoensap. Hak de rest van de pinda's grof. Serveer de som tam met de pinda's.