Thailand, het land van de glimlach! Misschien is het wel omdat ze zo'n fantastische keuken hebben? We durven wedden van wel! De dampende (en vaak pittige!) curry's, het gebruik van de vele verse kruiden en groenten, de ultieme balans tussen zout, zoet, pittig en fris zuur... De Thai weten hoe je een perfect gebalanceerde en toch ook lekker lichte maaltijd maakt, en daar leren wij graag van bij!

De gerechten uit de Thaise keuken kan je opdelen in vier categorieën: tom (gekookte gerechten), yam (pittige salades), tam ('gevijzelde' gerechten, 'pounded'), and gaeng (curry's). Gewokte, gefrituurde en gestoomde gerechten zijn geïnspireerd op de Chinese keuken. Al kent de Thaise keuken ook veel invloeden uit de keukens van andere (buur)landen zoals Indonesië, Laos, Cambodja, India, Maleisië en Birma. Ook zijn er in Thailand zelf veel lokale verschillen, grofweg op te delen in 5 regio's: Bangkok, Centraal Thailand, het Noordoosten (Isan), het Noorden en het Zuiden.

In tegenstelling tot bij ons, worden Thaise gerechten bijna altijd allemaal tezamen geserveerd aan tafel. Centraal staat de rijst, en dan komen er allerlei bijgerechten bij, die worden gedeeld met het hele gezelschap. Ook soepen worden samen geserveerd. Zo wordt het pikante van een curry gecompenseerd door bijvoorbeeld een frisse salade of een romige kokossoep. Er wordt trouwens meestal met vork en lepel gegeten, eetstokjes komen minder voor (behalve bijvoorbeeld voor Pad Thai, dat ook weer zijn invloed kent van de Chinese keuken).

Typische ingrediënten uit de Thaise keuken zijn knoflook, Aziatische sjalot, galanga (ook laos genoemd), een wortelknol gelijkaardig aan gember maar wel essentieel om de Thaise identiteit van een gerecht te vangen, kaffir-limoenblaadjes, gefermenteerde garnalenpasta, citroengras, verse kurkuma, koriander(wortel), Thaise- en heilige basilicum, vissaus, chilipepers (bird's eye chili of rawit), tamarinde, palmsuiker, limoen en kokosmelk. Tegenwoordig vind je vele ingrediënten al in de lokale supermarkt, al zal je voor sommige (zeker verse ingrediënten) een tripje moeten doen naar een Aziatische winkel. Tip: vele van de verse ingrediënten zoals galanga, citroengras, chilipepers en kaffir-limoenblaadjes kan je prima bewaren in de diepvries. En dat is zeker ook aan te raden voor de gefermenteerde garnalenpasta. Die heeft een hele indringende geur, maar geeft gerechten die kenmerkende umami-smaak. Dus zeker een aanrader om toch in huis te halen!

Typische Thaise ingrediënten


En dan komen we bij de iconische gerechten. 10 kiezen was een aartsmoeilijke taak, want er zijn meer dan 100 gerechten die echt uniek Thais zijn. Maar hierbij heb je toch al een mooie Thaise eet-bucketlist. Hoeveel kan jij er al afvinken?


Thaise viskoekjes


Thaise viskoekjes
Tod man pla, oftewel Thaise viskoekjes zijn een overheerlijk aperitiefhapje! Je kiest zelf hoe pittig je ze maakt, en je kan ook perfect diepgevroren vis gebruiken. Heerlijk met een zelfgemaakt dipsausje. Bekijk recept



Som tam, Thaise groene papayasalade


Som tam, Thaise groene papayasalade

Heb je al eens som tam gegeten? Dat is een salade die in Thailand gemaakt wordt, op basis van groene papaya. Fris, pittig, zoutig en een tikkeltje zoet. De perfecte balans! Je maakt de salade klaar in een houten vijzel. Kan je die niet vinden? In een stenen vijzel lukt het ook, maar 'stamp' de ingrediënten dan iets minder hard aan. Groene papaya vind je trouwens in de Aziatische supermarkt. Of vervang door komkommer, dat kan ook. Het proberen waard! Bekijk recept



Thaise kippensoep tom kha gai


Thaise kippensoep tom kha gai
Tom kha gai is een milde Thaise kippensoep met kokosmelk, gember, limoenblaadjes en citroengras. Lekker fris en heerlijk afsmakend. Bekijk recept



Laab


Laab
Laab of larb is een heerlijk gerecht, oorspronkelijk afkomstig uit Laos, maar ook vaak klaargemaakt in (Noord-)Thailand. Het is een salade met knapperig gebakken kippengehakt (of een andere proteïne), veel groentjes, kruiden & een frisse dressing. Bekijk recept



Pad Thai


Pad Thai
Hét nationale gerecht van Thailand: Pad Thai! Een snelle 'stir-fry' met rijstnoedels, scampi, tofu, een lekker sausje en krokante pindanootjes. Heerlijk! Bekijk recept



Kip met Thaise basilicum


Kip met Thaise basilicum
Een typisch gerecht uit de Thaise keuken, deze gewokte kip met Thaise basilicum. Thaise basilicum kan je niet echt vergelijken met onze 'Westerse' soort, dus probeer het zeker klaar te maken met 'the real deal'. Bekijk recept



Panang curry met kip


Panang curry met kip
Panang curry is een Thaise rode currypasta op smaak gebracht met pindanootjes. Resultaat is een perfecte smaakbalans tussen zout, zuur en zoet. Bekijk recept



Massaman curry


Massaman curry
Massaman curry is een milde zuid-Thaise curry met kip of lam en aardappelen. Heerlijk kruidig! Bekijk recept



Gegrilde steak met Thaise limoen-korianderdressing en rijst


Gegrilde steak met Thaise limoen-korianderdressing en rijst
Deze originele Thaise salade (ook wel 'watervalsalade' genoemd) met kort gegrilde plakjes rundsvlees en een zalige limoen-korianderdressing, rijst, komkommer en kerstomaatjes moet je geproefd hebben! Bekijk recept



Mango sticky rice


Mango sticky rice
Een favoriet ontbijt en/of dessert uit de Thaise keuken. Pandanblad kan je bij de Aziatische supermarkt vinden. Pandan geeft een heerlijk aroma aan de rijst. Bekijk recept


 


Nog meer inspiratie uit Thailand? Ontdek ook deze artikels op onze blog:

De lekkerste Thaise currypasta, die maak je zelf!