Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de pasta en broccoli.
Verdeel de broccoli in roosjes. Kook in zo'n 5 min. beetgaar, schep uit het water en kook vervolgens de pasta in zo'n 8 min. al dente. Giet af, maar behoud een kopje van het kookvocht.
Snipper de sjalot en knoflook fijn. Hak de peterselie fijn.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Stoof de knoflook en sjalot, tot de sjalot glazig is. Voeg de gezouten spekblokjes toe en laat 3 min. meebakken. Schep er de kruidenkaas en enkele eetlepels van het kookvocht bij en schep goed om (zie tip). Proef en kruid met zout en zwarte peper.
Meng de penne samen met de broccoli onder de saus en werk af met de peterselie en de geraspte kaas. Smakelijk!
TIP: Het kookvocht zorgt ervoor dat de saus beter aan de pasta blijft kleven.