Pasta met traaggegaard spek en tomaten

30 MIN
2 personen
Pasta met traaggegaard spek en tomaten

Tijd doet wonderen, ook in de keuken. Het maakt sauzen intens van smaak en vlees botermals. Helaas hebben we op een drukke werkdag geen tijd om langzaam te gaan. In dat geval kan je traaggegaard spek bij je beenhouwer of supermarkt vragen, handig!

Ingrediënten

  • 10 gr basilicum
  • 175 gr rode en gele kerstomaten
  • ½ gele ui
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gr traag gegaard spek
  • 30 gr kappertjes
  • 2 rode paprika's
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 200 gr penne
  • olijfolie
  • Provençaalse kruiden
  • 1 el paprikapoeder
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Breng een ruime pot gezouten water aan de kook voor de pasta.
  2. Gepofte kerstomaten: snipper de helft van het basilicum fijn. Schep de kerstomaten en de fijngesnipperde basilicum in een ovenschaal en strooi er de Provençaalse kruiden over. Giet er een flinke scheut olijfolie over en kruid met zout en zwarte peper. Schuif de ovenschaal 15-20 min. de oven in.
  3. Snipper de gele ui en knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur en fruit de gele ui en knoflook zo’n 3 min., tot de ui glazig is. Snijd het spek in reepjes van ongeveer 1 cm en voeg samen met de helft van de kappertjes toe (zie tip). Snijd de paprika in fijne reepjes van 0,5 cm en schep mee in de pan. Roerbak de paprika samen met het spek zo’n 2-3 min. Verlaag het vuur en giet er de tomatenblokjes bij. Kruid met zout en zwarte peper. Laat zo’n 8-10 min. sudderen op een laag vuur.
  4. Kook de pasta in zo'n 8 min. al dente.
  5. Proef van de tomatensaus en breng op smaak met een snuifje paprikapoeder, zout en zwarte peper.
  6. Schep de penne samen met de rest van de basilicumblaadjes en de rest van de kappertjes onder de tomatensaus. Serveer de pasta met de gepofte kerstomaten. Smakelijk!