Puree parmentier met gerookte zalm en een kaaskorstje

35 MIN
2 personen
Puree parmentier met gerookte zalm en een kaaskorstje

De hachis parmentier dankt z'n naam aan Antoine-Augustin Parmentier. Als krijgsgevangene ontdekte hij de voedzame kracht van patatjes. Op zijn graf in Parijs legt men nog altijd aardappelen als herdenking.

Ingrediënten

  • 500 gr bloemige aarappelen
  • 2 stengels prei
  • 2 wortelen
  • ½ blokje groentebouillon
  • 150 ml (kook)room
  • 100 gr gerookte zalm
  • 50 gr Gran Moravia, of parmezaan
  • boter
  • snuifje currypoeder
  • snuifje nootmuskaat
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3 cm (schillen hoeft niet). Zet net onder water met een snuif zout en kook in 15-20 min. gaar.
  2. Snijd intussen de prei in dunne ringen van 0,5 cm. Snijd de wortel in blokjes van 1-2 cm. Smelt een klont boter in een pan en bak de prei en wortel 7 min. op middelhoog vuur. Kruid met het currypoeder en zwarte peper en verkruimel de bouillon erbij. Verlaag het vuur en overgiet met 3/4 van de room. Laat 10 min. pruttelen op zacht vuur (zie tip).
  3. Zet de ovengrill aan.
  4. Giet de aardappelen af en stamp, samen met de rest van de room, tot een smeuïge puree. Breng op smaak met een snuifje nootmuskaat, zout en zwarte peper.
  5. Schep de prei-wortelmengeling in een ovenschaal. Snijd de zalm in hapklare stukken en schik op de groenten. Schep de puree erbovenop. Bestrooi met de Gran Moravia en zet de schaal in de oven, tot de kaas mooi gesmolten is en goudbruin kleurt.
  6. Schep de parmentier op een bord en serveer meteen. Smakelijk!
  7. TIP: Laat de room niet hevig koken, want dan kan hij schiften.